Priprema novog projekta

Ukupna vrijednost HE "Vranduk" iznosi 127 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2014. u 16:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk", a s obzirom na veliko zanimanje, prvobitni rok (17. travnja 2014. godine) produžen je do 29. travnja 2014. godine.

Do danas je 39 kompanija otkupilo pretkvalifikacijsku dokumentaciju, priopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Nakon okončanja roka, izvršit će se evaluacija pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalificiraju u svibnju će dobiti zahtjev za dostavu ponuda.

Projekt HE "Vranduk" se financira iz vlastitih i sredstava međunarodnih financijskih institucija.

Kreditni aranžman sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) je potpisan i operativan, a u tijeku je i proces odobravanja financiranja projekta Europske investicijske banke (EIB).

Ukupna vrijednost HE "Vranduk" je 127 milijuna KM, a pripremni i istražni radovi za izradu glavnog projekta HE "Vranduk" su u tijeku.

Tijekom istraživanja vršit će se oko 40 istražnih bušotina na pregradnom profilu, ulaznoj građevini, strojari, kao i duž buduće akumulacije HE "Vranduk".

Cilj istraživanja je priprema sveobuhvatne geološko-geotehničke, geofizičke i seizmološke podloge kako bi projektant glavnog projekta HE "Vranduk" mogao u što kraćem roku po ulasku u posao stvoriti uvjete za početak izgradnje.

Okončana je prva i pokrenuta druga faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje HE "Vranduk" na području Općine Zenica.

HE "Vranduk" je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sustava, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom.

Izgradnja hidroelektrane otvara mogućnost zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok razdoblje eksploatacije objekta omogućava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close