Pitanje cijene

Ukrajina i Rusija još nisu riješile pitanje isporuke plina

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2014. u 07:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Ukrajine i Rusije nisu u utorak u Bruxellesu postigli konačan dogovor u sporu oko isporuke prirodnog plina Kijevu i pregovore, u kojima posreduje Europska unija, će nastaviti sljedećeg tjedna.

Predsjednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko prošlog petka su došli do važnog pomaka u smjeru postizanja sporazuma, ali je među dvjema stranama ostalo razmimoilaženje oko pitanja koliko Ukrajina treba platiti za plin,

Šefovi energetskih sektora EU, Ukrajine i Rusije sastali su se jučer kako bi se prevazišle financijske nesuglasice koje stoje na putu osiguranju isporuka ruskog plina Kijevu ove zime.

''Jedna od prepreka je to što Ukrajina nije platila račun sedam mjeseci'', izjavio je europski povjerenik za energetiku Gunther Oettinger.

Rusija očekuje od EU da pruži određenu financijsku pomoć Ukrajini kako bi se spor riješio, a sljedeća runda pregovora zakazana je za 29. listopad.

''Postigli smo određen važan napredak. Nadamo se da će postići nekakav dogovor o zimskom paketu za Ukrajinu'', rekao je Oettinger, dodajući da dugoročni sporazum može pričekati dok prođe razdoblje zimskih hladnoća.

Oettinger je pojasnio da, u skladu s glavnim dogovorenim točkama, Ukrajina treba na ime starih dugovanja platiti 1,45 milijardi dolara do kraja mjeseca i još 1,65 milijardi do kraja godine, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close