Srebreničanka

U Srebrenici će se dnevno proizvoditi 30 tona pomfrita

Gospodarstvo / Flash | 12. 11. 2015. u 12:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom sljedeće godine u Srebrenici će početi s radom prva tvornica za proizvodnju pomfrita ''Srebreničanka''. U punom kapacitetu proizvodit će 7.500 tona pomfrita godišnje, a u pogonima će raditi, za početak, 50 radnika.

U ime tvornice Mevlida Rovčanin je kazala da se radi o prvoj djelatnosti te vrste u državi, ali i regiji.

Osnovani su 2013. godine kao rezultat poslovne ideje poduzetnika iz BiH i Azerbajdžana, od tada je u tijeku izgradnja poslovnih objekata.

''U realizaciju te ideje krenuli smo od činjenice da je krompir kao kultura dominantan u prehrani stanovništva BiH i susjednih zemalja, a da u zemljama okruženja nema niti jedna tvornica koja ga prerađuje u pomfrit'', istaknula je Rovčanin.

Navela je da je u tvornicu uloženo oko devet milijuna KM, a da su vlasnici većinskog kapitala iz Azerbajdžana.

Tvornica će, kako je kazala, kada dostigne projektirani kapacitet upošljavati 50 ljudi, a neizravno će u mreži kooperatana osigurati radni angažman za još 700 ljudi.

Tvornica se nalazi na ulazu u grad Srebrenica i prostire se na 4.300 kvadratnih metara. Zasnovana je na japanskoj tehnologiji proizvodnje smrznutog pomfrita.

Rovčanin je pojasnila da je projektirani kapacitet, s radom u dvije smjene, dvije tone pomfrita na sat, odnosno 30 tona pomfrita na dan. Očekuje se, po njenim riječima, da će godišnja proizvodnja biti 7.500 tona pomfrita, a vrijednost proizvodnje prelazit će 7,5 milijuna eura.

''Od početka ove godine potpisujemo ugovore o partnerstvu sa zadrugama, kompanijama i pojedincima. Naše potrebe za proizvodnju na razini kapaciteta 95 posto kreću se oko 15.000 tona. Za te količine potrebno je zasijati 500 hektara zemljišta'', navela je Rovčanin.

Dodala je da će ''Srebreničanka'' provoditi trajnu edukaciju kooperanata o izboru odgovarajućih sorti krompira i primjeni suvremenih dostignuća u tehnologiji proizvodnje.

Podsjetila je da BiH pomfrit uvozi iz Nizozemske, Belgije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja, a da će ubrzo ''Srebreničanka'' plasirati pomfrit visoke kvalitete zasnovan na domaćoj sirovini i najsavremenijoj svjetskoj tehnologiji.

Inače, danas je završena investicijsko-razvojna konferencija ''Srebrenica 2015'', a na dvodnevnoj konferenciji gostima su predstavljene mogućnosti ulaganja u područje općine Srebrenica.

Kopirati
Drag cursor here to close