Novi zakon

U RS-u proizvodnja grožđa za vino samo na određenim površinama

Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2015. u 10:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novim zakom o vinu, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske, predviđeno je da se grožđe namijenjeno za vino može proizvoditi samo na površinama utvrđenim vinogradskim katastrom, odnosno vinogradskom rejonizacijom, i uz primjenu vinogradske tehnologije.

Zakon, koji bi trebalo da se razmatra na sjednici Narodne skupštine RS-a 3. veljače, propisuje vrijeme odgovarajuće zrelosti za berbu grožđa, te vođenje vinogradskog registra s podacima o proizvodnji grožđa i vina.

Također, propisuju se i zabrane proizvodnje vina od određenih vrsta grožđa, kao i zabrana držanja šećera, rakije, etanola i slično, u pogonima za proizvodnju vina.

Zakon predviđa vinogradska područja i razvrstavanje vina, ispitivanje kvaliteta, senzorno ocjenjivanje i označavanje vina.

Posebna pažnja posvećuje se označavanju vina sa geografskim porijeklom i kao nadzoru, odnosno detaljnom propisivanju postupaka u inspekcijskom nadzoru u ovoj oblasti.

Donošenjem novog zakona o vinu uspostavit će se vinogradarski i vinarski registar koji predstavlja glavni osnov za oživljavanje i razvoj ovog sektora u RS-u, smatraju u entitetskom resornom ministarstvu.

Mišljenja su da bi se tako omogućila proizvodnja vina usklađena s EU standardima, a time i bolji pristup domaćih proizvođača međunarodnom tržištu, što će se odraziti i na unapređivanje poljoprivrede.

Pored navedenih uvjeta, propisana obaveza svakog proizvođača vina je da ima zaposlenu najmanje jednu visokoobrazovanu osobu odgovarajuće struke.

Obaveza proizvođača vina je da vodi vinarsku evidenciju o upotrijebljenim enološkim sredstvima i postupcima, upotrijebljenim sirovinama, količini i kvalitetu proizvoda.

Također, propisani su i prekršaji i novčane kazne koje je moguće izricati za određene prekršaje.

Novim zakonom o vinu mijenja se i sam naziv važećeg Zakona o vinu i rakiji.

Oblast reguliranja proizvodnje rakije i jakih alkoholnoh pića propisana je novim zakonom o jakim alkoholnim pićima koji je pripremljen uporedo s ovim zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close