Aktivnosti

U Mostaru potpisani ugovori o dodjeli grant sredstava korisnicima IPA programa

Gospodarstvo / Flash | 21. 05. 2015. u 10:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli grant sredstava korisnicima IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina za razdoblje 2007. - 2013.

Također su prezentirane projektne aktivnosti i planirani ciljevi projekata koji su dobili potporu Europske unije u okviru trećeg poziva spomenutog programa.

Pomoćnica hrvatskog ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Helga Bubanović Devčić istaknula je da je u spomenutom vremenskom razdoblju suradnja bh. i hrvatske strane u okviru ovog projekta bila jako uspješna.

"Programi prekogranične suradnje fokusiraju se na lokalnu razinu i značajni su, prije svega, za lokalnu zajednicu. Oni nisu financijski jako veliki, međutim, razmjena iskustava, razmjena znanja, kreiranje novih veza i rješavanje zajedničkih socijalnih i ekonomskih problema najveća je vrijednost tih projekata", kazala je Bubanović Devčić.

Precizirala je da je u sedmogodišnjem razdoblju Europska unija za ovaj program izdvojila oko 14 milijuna eura koji su raspoređeni na 40 zajedničkih projekata, od ukupno 430 predloženih.

U sljedećem sedmogodišnjem razdoblju za programe prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina bit će izdvojeno 67 milijuna eura.

Voditeljica Odsjeka za programe prekogranične suradnje Direkcije za europske integracije BiH Nada Bojanić također je istaknula kako su bh. i hrvatske nevladine organizacije, općine i jedinice lokalnih samouprava u proteklih sedam godina ostvarile iznimnu suradnju.

"Dosadašnja provedba IPA programa prekogranične suradnje karakterizirana je velikim interesom potencijalnih aplikanata iz programskog područja i vrlo visokom apsorpcijom dodijeljenih sredstava. Apsorpcija sredstava koje je Europska unije izdvojila za ove projekte je oko 95 posto što govori o priličnoj izgrađenosti kapaciteta naših korisnika", dodala je Bojanić.

Kopirati
Drag cursor here to close