Oboren rekord

U Francuskoj registrirano 4,3 milijuna nezaposlenih

Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2014. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon neznatnog poboljšanja u kolovozu, broj nezaposlenih u Francuskoj ponovo se povećao u rujnu, dostižući novi rekord od 4,3 milijuna nezaposlenih, pokazuju vladine brojke.

Podaci iz francuskog ministarstva rada pokazuju da je stopa nezaposlenosti porasla za 0,6 posto u prošlom mjesecu, nakon umjerenog rasta od 0,3 posto zabilježenog u kolovozu.

''Budimo pošteni, mi smo u padu'', izjavio je francuski ministar rada Francois Rebsamen za novine Le Parisien, u neuobičajeno otvorenom priznanju francuskog problema s masovnom nezaposlenošću, prenosi Reuters.

Te brojke su objavljene u jeku objava premijera Manuela Vallsa koje sugeriraju da bi vlada mogla provesti reforme u sistemima povlastica za nezaposlene i ugovora o radu.

U nedavnom intervjuu za francuski tjednik Les Obs, Valls je izjavio kako smatra da bi Francuska trebala razmotriti revidiranje dugoročnih i kratkoročnih ugovora o radu kako bi ujedinila dva u jedan sistem ugovora, čemu se protive sindikati.

Govoreći iz Bruxellesa na kraju sastanka Europskog vijeća u petak, predsjednik Hollande izjavio je da se nezaposlenost ne bi mogla kontrolirati na održiv način ukoliko se "ekonomski rast ne vrati u Europu".

Kopirati
Drag cursor here to close