Veliki uspjesi

U 2014. se očekuje završetak 102 km autoceste, najavljena izgradnja novih 80 km

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2014. u 12:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 102 kilometra, odnosno 35 posto cjelokupnog Koridora Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će završeni i pušteni u promet ove godine. Ovo su riječi direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića koji je najavio ovogodišnji investicioni ciklus od 567 milijuna maraka.

Karić je istaknuo da je trenutno na Koridoru Vc osam aktivnih gradilišta i to dionice: Vlakovo – Tarčin, Zvirovići – Kravice, Svilaj – Odžak, Bilješevo – Drivuša i LOT 3 A dio Sarajevske zaobilaznice.

U prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježilo je 472 milijuna investicija. Intenzivna izgradnja Koridora Vc značajno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.

"Iznimno sam ponosan što smo osigurali posao za oko 5000 radnika iz 90 domaćih kompanija i tako pokrenuli bosanskohercegovačko gospodarstvo", izjavio je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u sarajevskom hotelu 'Europa' direktor Karić. Također je istaknuo da je u posljednje tri godine investirano četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

U prošloj godini okončana su tri ugovora: Bijača – Kravice i međunarodni GP Bijača, Kakanj – Bilješevo i tunel '1. mart'.

Ukupno ugovorena vrijednost radova svih dionica u izgradnju iznosi 1,2 milijarde KM. Prosječna cijena po kilometru je 20 milijuna KM, s tim što su u ukupnu sumu ulazi i izgradnja dva granična prijelaza, desetine lokalnih i regionalnih cesta, te drugi infrastrukturni projekti poput izgradnje vodovodne mreže kod Ljubuškog.

Iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH financiraju izgradnju dionice Butile – Vlakovo. Za godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo postupak eksproprijacije i potpisalo Ugovor za izgradnju sa domaćim kompanijama. Završetak dionice predviđen je do sredine ove godine čime će se autocestom spojiti Tarčin sa Zenicom.

"Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta, to su investicije za budućnost, a ne za kratkoročne rezultate", istaknuo je Karić, najavivši novi investicioni ciklus, izgradnju novih 80 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići, Drivuša – Donja Gračanica, Žepče – Doboj jug i Tarčin – Konjic. Također je naglasio da će najveći izazovi biti izgradnja autoceste povezivanjem bh. gospodarskih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla, Bihać, navedeno je iz JP 'Autoceste' FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close