Kvalitetnija ponuda

Tuzla: Razvoj Aerodroma jedan od strateških interesa

Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2015. u 11:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivnosti i pripreme za dalji razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, te otvaranje baze Wizz Air-a na Aerodromu bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa v.d. direktorom Aerodroma Rifatom Karasalihovićem i izvršnim direktorom Aerodroma za marketing Enverom Jukanovićem.

''Konkretne aktivnosti s ciljem otvaranja baze su već započete i mi do kraja svibnja očekujemo da ćemo imati završen projekt, kako bi smo mogli započeti izgradnju prilaznih svjetala pisti aerodroma. Ova svjetla su važna za sigurno slijetanja aviona noću ili po danu ako su loši vremenski uvjeti (magla)'', istaknuli su predstavnici Aerodroma, priopćeno je nakon sastanka.

Dodali su da se na taj način stvaraju preduvijeti za kvalitetniji rad i razvoj aerodroma, ne samo kada je u pitanju Wizz air, nego i sve druge avio kompanije koje zahtijevaju ovaj preduvjet da bi uvele svoje operacije s aerodroma u Tuzli.

Također, danas se razgovaralo i o iskazanim interesima za otvaranje kargo centra i opremi koju treba osigurati da bi Aerodrom mogao odgovoriti i na ovakve zahtjeve.

Premijer Gutić je iskazao spremnost i volju Vlade Tuzlanskog kantona da u skladu s realnim mogućnostima pomogne dalji razvoj Aerodroma, kao strateškog projekta ovog kantona.

''Potrebno je da se prema prioritetima za rješavanje napravi hodogram aktivnosti i onoga što se od Vlade očekuje, kako bi se planski moglo pristupiti rješavanju'', rekao je premijer Gutić.

Ističe da Vlada ima volju pomoći Aerodromu, te će i putem viših nivoa vlasti, institucionalno se zalagati za osiguravanje preduvjeta za brži razvoj.

Međunarodni Aerodrom Tuzla u proteklom razdoblju bilježi značajan porast broja putnika. Tijekom 2014. godine kroz Međunarodni aerodrom Tuzla je prošlo oko 151.000 putnika, a očekuje se da će usluge aerodroma u tekućoj godini koristiti oko 200.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close