Ispunjeni uvjeti

Tuzla dobila dozvolu za cargo promet

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2015. u 14:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni aerodrom Tuzla dobit će dozvolu za cargo promet, potvrdio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

"Postoje tehničke sugestije koje bi se trebale otkloniti, pa da i sa aerodroma u Tuzli, uz Sarajevo i Banja Luku, a kasnije i Mostar, krene prekogranična trgovina", rekao je Zvizdić.

Zanimanje aviokompanija "Turkish Airlines" već je izrazila namjeru za uspostavljanjem cargo letova za izvoz mesa u Tursku, što bi poboljšalo gospodarstvo ovog dijela države.

Međunarodni aerodrom Tuzla unazad godinu dana radi na ispunjavanju uvjeta kako bi dobio dozvolu za cargo letove, a pregovori, te odlučivanje Vijeća ministara BiH i dobivanje suglasnosti traju mjesecima.

"S obzirom na ekspanziju aerodroma i putničkog prometa, te aviobazu kompanije 'Wizz Air' koja je uspostavljena u lipnju ove godine, Međunarodni aerodrom Tuzla je pojačao radno vrijeme i sada radimo sa dvije i pol smjene svaki dan, odnosno od 4:30 do 23:30 sati.

Ispunili smo sve tehničke preduvjete i ne vidimo nikakav tehnički razlog da nam se ne dozvoli uspostavljanje cargo prometa", rekao je u izjavi za AA Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Karasalihović je objasnio da je ovaj aerodrom naslijedio vojni aerodrom od Ministarstva obrane BiH na korištenje i upravljanje, ali da država nije riješila status zemljišta zbog čega se ne može ništa novo graditi.

"Nije razriješen status državne imovine i zbog toga Međunarodni aerodrom Tuzla ne može uknjižiti vojni aerodrom, a samim tim nije moguće dobiti građevinsku ili upotrebnu dozvolu. Sve ostalo, što je neophodno za cargo letove, mi smo ispunili. Pod tim podrazumijevam izgradnju platforme dva, platforme za noćni rad i hladnjače", rekao je Karasalihović.

Kopirati
Drag cursor here to close