Duhan

Traži se smanjenje cijena: Crno tržište se otelo kontroli

Gospodarstvo / Flash | 21. 05. 2015. u 06:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet duhanskih kompanija koje posluju u BiH uputile su prošlog tjedna članovima Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH prijedlog za dvogodišnje zamrzavanje rasta akciza na duhanske proizvode zbog alarmantnog rasta crnog tržišta, objavilo je Oslobođenje.

U dokumentu koji je u posjedu Oslobođenja stoji da proizvođači duhanskih proizvoda, koji posluju BiH, na ovaj način žele ukazati na iznimno visoko akcizno opterećenje na duhanske prozvode, što je uzrokovalo potražnju supstituta na ilegalnom tržištu. Odnosno, zbog previsokih cijena cigareta, uzrokovanih previsokim akcizama, koje su u konstantnom porastu od 2009. godine, te akciznog opterećenja rezanog duhana, potrošači nabavljaju ilegalni duhan i krijumčarene cigarete.

Koliko je crno tržište duhanskih proizvoda uzelo maha u BiH pokazuje i to što se na svakoj tržnici može kupiti ilegalni duhan i cigarete, koje prodavači drže ispod tezge. Činjenica da inspkecije i granična policija svake sedmice otkriju barem jedan slučaj nelegalne trgovine duhanskim proizvodima, pokazuje da je krijumčarenje postalo najisplativiji posao, navodi Oslobođenje.

"Prema internim procjenama i postojećem trendu godišnje se proda 1.920.000 kilograma ilegalnog rezanog duhana, od čega se napravi 96 milijuna paklica cigareta, što ukazuje da 263.000 pušača dnevno konzumira po paklicu napravljenu od ilegalnog rezanog duhana", stoji u dopisu dostavljenom UO UNOBiH.

Kako ističu potpisnici dokumenta, zbog crnog tržišta država gubi 200 milijuna KM na ime akciza i PDV-a, što je nagli rast u odnosu na inicijalnu studiju koju je Agencija za istraživanje javnog mnijenja Ipsos provela krajem 2013, kada je taj gubitak za državu iznosio 69,2 milijuna KM.

Duhanske kompanije su više puta tijekom 2014. upozoravale Upravni odbor UNOBiH na ovaj trend tražeći da se uspori rast akciza.

Naime, iznimno agresivan rast akciza nije pratio kupovnu moć građana pa su potrošači posegnuli za nelegalnim alternativama. Također, treba napomenuti da su cijene cigareta u BiH značajno više u odnosu na regiju.

No, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH nije poslušao što imaju reći kompanije, te je ponovo podigao akcizu na duhanske proizvode od 1. siječnja 2015, čime je ovaj opasni trend rasta crnog tržišta potpuno izmakao kontroli.

Duhanske kompanije, kako navode u dopisu, imaju samo dva prijedloga. Prvi je zamrzavanje rasta akciza na dvije godine (2016. i 2017.) kako bi se stabiliziralo tržište. Drugi prijedlog je da vladine agencije za provedbu zakona za to vrijeme rade na suzbijanju crnog tržišta, što bi dorpinijelo povratku potrošača na konzumiranje legalnih duhanskih proizvoda, te punjenju državnog proračuna.

Kompanije naglašavaju kako u toj borbi na raspolaganje stavljaju ekspertizu, informacije, laboratorije ili bilo što drugo što Upravnom odboru UNOBiH i drugim vladinim agnecijama može biti od koristi u tim naporima.

Osim Upravnom odboru UNOBiH, dopis je dostavljen Ministarstvu financija i trezora BiH, entitetskim ministarstvima financija, direktoru UNOBiH i Odjelu za makroekonomsku analizu UNO, Uredu MMF-a u BiH, ekonomskom odjelu Delegacije EU u BiH, Uredu visokog predstavnika za BiH i Direkciji za ekonomsko planiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close