Slični problemi

Sve građevinarske kompanije iz bivše Jugoslavije mogu opstati samo udružene

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 16:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinari iz regije pokušavaju napraviti konzorcij da bi zajednički nastupili na afričkom i azijskom tržištu, a traženi su u Libiji, Alžiru i Iraku.

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović izjavila je za Fenu da su u posljednje dvije godine privredne komore u regiji održale nekoliko sastanaka vezanih za unapređenje regionalne suradnje u oblasti građevinarstva.

Posljednji sastanak je održan krajem studenog 2014. u organizaciji Privredne komore Srbije kada su predočene i slabosti ovog sektora, kao što su: aktualni problemi investicija, problemi upošljavanja kapaciteta, moguća suradnja i udruživanje kompanija regije u konzorcije radi realizacije pojedinih projekata u zemljama regije i na trećim tržištima.

''Sve kompanije iz oblasti građevinarstva u regiji imaju slične probleme i samo udružene mogu opstati'', istaknula je Lalović.

Građevinske kompanije iz regije izgubile su ne samo domaća tržišta već i ona u svijetu na kojima su nekada bile izuzetno prepoznatljive. To je jedan od ključnih razloga, dodala je Lalović, zašto izvođači građevinskih radova trebaju objediniti svoje izvođačke, tehničke i financijske potencijale, kako bi mogli konkurirati za velike i ozbiljne investicijske poslove, koji se očekuju u narednom razdoblju. Mnoge građevinske firme trenutno imaju problem i s nedostatkom referenci jer nisu, duži niz godina, izvodile poslove koji se sada traže.

''Kako je tada istaknuto na skupu, građevinske kompanije s prostora nekadašnje Jugoslavije udruživanjem u konzorcije mogu unaprijediti produktivnost i biti konkurentne da realiziraju velike infrastrukturne projekte u regiji, kao i na trećim tržištima. Objedinjavanje kapaciteta u sektoru građevinarstva odgovor je na krizu, ali je građevinarima neophodna široka podrška državnih institucija u vidu osiguravanja garancija za zajedničko sudjelovanje u velikim projektima. Gotovo svi građevinari u regiji suočeni su s problemom likvidnosti i uposlenosti kapaciteta, dok veliki problem predstavlja i nedostatak bankarskih garancija'', kazala je Lalović.

Zbog toga je važno da države pomognu građevinare, kako bi mogli da nastupaju s garancijama koje nisu skuplje ili su na nivou onih koje osiguravaju kompanije iz konkurentskih zemalja.

Lalović je dodala da su privredne komore regije izrazile spremnost da se svojim resursima aktivno uključe u pružanje stručne i logističke podrške u vezi s prikupljanjem informacija o kompanijama zainteresiranim za udruživanje, iniciranja i koordiniranja aktivnosti na iznalaženju modaliteta udruživanja kapaciteta, formiranja konzorcija ili drugih oblika udruživanja, kao i formiranje ponude i potražnje proizvodnih resursa svojih članica.

Također će vlastitim resursima, i na druge načine, raditi na prikupljanju informacija o potencijalnim poslovima na trećim tržištima. Trenutno se radi na izradi baze ponude i potražnje za građevinske kompanije iz regije.

Kopirati
Drag cursor here to close