Usvajanje na vijeću

Šumarija Kupres izradila elaborat o šumama visoke zaštitne vrijednosti

Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2014. u 15:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šumarija Kupres je izradila elaborat o upravljanju HCVF površinama na Šumsko gospodarskom području "Kupreško" odnosno elaborat o šumama visoke zaštitne vrijednosti koji su prezentirali u Gradskoj vijećnici općine Kupres.

Kako je za Fenu prenio upravitelj Šumarije Kupres David Mijoč, elaborat bi se uskoro trebao naći na javnoj raspravu radi usvajanja odnosno dobivanja suglasnosti od Općinskog vijeća Kupres da bi se isti dalje implementirao u planove gospodarenja ove šumarije za razdoblje 2015. – 2025. godine.

Također prije njegovog donošenja i usvajanja, po Mijočevim riječima, svi zainteresirani mogu vidjeti elaborat (nalazi se u izborniku "dokumenti") te isto tako ostaviti primjedbe ili prijedloge.

O samom elaboratu HCVF ili "šume visoke zaštitne vrijednosti“, koji je prvobitno razvio FSC (Forest Stewardship Council) za potrebe certificiranja te je dio programa realizacije međunarodnih konvencija o zaštiti šuma, Mijoč je kazao da tu spadaju sve šume koje sadrže okolišne i socijalne vrijednosti.

Upravitelj kupreške šumarije navodi dva glavna razloga za izdvajanje šuma visoke zaštitne vrijednosti.

"Prvi je certificiranje šuma koje sve više postaje neophodni instrument uspješnog poslovanja šumarskih poduzeća. Drugi razlog je svakako i najznačajniji, a to je održavanje i poboljšanje prirodnih bogatstava koja nas okružuju da bismo imali trajno uspostavljene uzorke šumskih površina koji će u budućnosti predstavljati neizmijenjene ili vrlo malo izmijenjene šumske ekosustave koji su od izuzetnog značaja a posebno za lokalnu zajednicu u Kupresu“, kazao je Mijoč.

Kopirati
Drag cursor here to close