Planine u opasnosti

Stanje planina i šuma u BiH nije zadovoljavajuće

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2015. u 17:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine 11. prosinca - Međunarodni dan planina obilježava pod sloganom ''Probudimo se! Spasimo život dok nije kasno, jer planine su u opasnosti !!!'', s obzirom na trenutno stanje planina i šuma u Federaciji BiH.

Međunarodni dan planina proglasila je Opća skupština UN-a 11. prosinca 2003. godine, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Navode da nema rezultata u donošenju zakona o šumama, a da su planine i šume u teškom stanju.

Istakli su da je Udruženje imalo do sada i imat će aktivno sudjelovanje u rješavanju aktualnih problema u šumarstvu i sudjelovanje u kreiranju okvirne politike za upravljanje i korištenje ovog važnog resursa, a sve u cilju održivog gospodarenja sa šumama i planinama.

U sljedećem razdoblju Udruženje će se boriti, kako su najavili, za donošenje kvalitetnije zakonske regulative upravljanja planinama i šumama, podizanju veće odgovornosti kod svih korisnika planina i šuma, kroz edukaciju javnosti, a posebno korisnika planina i šuma, kako bi se podigla svijest o značaju planina i šuma i time postigla njihova veća zaštita.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH poziva nadležne institucije, uprave, poduzeća, planinare, lovce, ekologe i druge ljubitelje planina i šuma da 11. prosinca Međunarodni dan planina obilježe na odgovarajući način, kako bi ukazali brigu o ugroženosti planina i šuma, podigli svijest javnosti o značaju planina i šuma kako bi se unaprijedio odnos svih konzumenata planina i šuma, a time zaštitili i unaprijedili bogatstvo planina i šuma za buduće generacije, saopćeno je iz tog udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close