Uvoz-izvoz

Srbija udovoljila i Rusiji i Europi

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2014. u 11:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će poštovati volju Europske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ali Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare Vučić je objasnio kako Srbija od EU nije dobila demarš već upozorenje EU koje vrlo ozbiljno shvaća, ali da nijednog trenutka sadržaj tog upozorenja ne želi podcjenjivati jer bi to, kako je rekao, bilo neodgovorno, prenosi Tanjug.

"Građani Srbije bez obzira na to mogu biti mirni i spokojni i trebaju znati da Srbija ničim i ni na koji način nije bilo čime ugrožena", rekao je Vučić i dodao kako nema potrebe da Srbija daje dodatne subvencije na izvoz robe u Rusiju, naglašavajući da će Srbija poštovati volju EU.

U Europskoj komisiji su pozdravili ovu izjavu premijera, uz napomenu da će službeni stav Bruxelles iznijeti tek nakon podrobne analize Vučićevih riječi.

"Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Europske unije i da neće poticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu", rekao je Tanjugu dužnosnik Europske unije koji je želio ostati anoniman.

Međutim, dodao je kako će službeni stav Europske komisije biti formuliran nakon uvida u cijeli sadržaj Vučićeve konferencije za tisak i analize njegovih riječi.

U međuvremenu glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea Petar Stano je na brifingu za novinare ponovio da Europska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju iskoristiti europske sankcije Rusiji kako bi povećale vlastiti izvoz.

"To je vrlo jasan stav koji su voditelji diplomacija zemalja članica donijeli u petak prošlog tjedna i on i dalje ostaje na snazi", rekao je Stano novinarima.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i voditelj diplomacije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne koristi situaciju između Moskve i Bruxellesa za promoviranje svojih poduzeća ili preuzimanje poslova europskih kompanija u Rusiji, ali i da nije u poziciji da uvede sankcije Rusiji.

"Mi smo svjesni svojih obveza i želimo biti dio europske obitelji ... Mi ćemo, kako ide proces integracija, usuglašavati svoju vanjsku politiku s EU", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu nakon sastanka s voditeljem njemačke diplomacije Frank- Walterom Steinmeierom, javlja Tanjug.

Dačić je istaknuo da vanjska politika Srbije nije usmjerena ni protiv koga i da Srbija ne koristi sankcije koje su Bruxelles i Moskva uzajamno uveli kako bi promovirala svoja poduzeća ili preuzela poslove europskih kompanija u Rusiji.

"Srbija nije toliko moćna ni velika da preuzme posao neke velike tvrtke sa Zapada", kazao je voditelj srpske diplomacije.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je kako iH ne može sebi dozvoliti luksuz da se odriče bilo kojeg tržišta, bez obzira je li riječ o tržištu Ruske Federacije, zemalja CEFTA-e ili EU.

Naglasio je kako nije korektno od BiH tražiti odricanje od bilo kojeg tržišta i izvoznih potencijala, a da Unija ne ponudi nešto zauzvrat.

Kopirati
Drag cursor here to close