Prekooceanski let

Split – New York preko Beograda?

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2014. u 20:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Air Serbia razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. uvede linija Split-New York, ali preko Beograda, prenosi RTS pisanje splitske Slobodne Dalmacije.

Dok Croatia Airlines spava poslovnim zimskim snom, kompanija Air Serbia čiji je strateški partner Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, žestoko cilja na hrvatsko tržište, ali i još dalje, preko oceana, navodi hrvatski list, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, u upravi srpske avio-kompanije nisu željeli o tome da govore, s obzirom na to da treba razmotriti sve računice takvog interkontinentalnog poduhvata, ali i prije prvog leta dobiti sve potrebne dozvole američkih zračnih vlasti.

Zrakoplovi će od beogradskog Surčina od leta iduće godine letjeti svakodnevno prema Resniku kod Splita, Dubrovniku i Puli, a dvaput dnevno i za Zagreb.

Ipak, hrvatske zračne vlasti još nisu izdale dozvolu Air Serbiji za svakodnevne letove na liniji Zagreb–Beograd.

Srbija je dobila dozvolu za direktne letove do sjevernoameričkog kontinenta od druge polovine 2015. godine.

Međutim, linije do gradova u SAD moraju pričekati i dodatne procjene američkih vlasti.

Prvi korak prema direktnim letovima za SAD posle 20 godina ne znači da je to kraj posla pošto kompanije i zračne luke s kojih bi polijetali zrakoplovi, u ovom slučaju Split i Beograd, treba da prođu dodatne provjere.

Kako je navedeno, čeka se i "zeleno svjetlo" američkog ministarstva za promet, koje procjenjuje ekonomsku opravdanost, ali i eventualni sukob interesa s kompanijama iz SAD.

Posljednji korak je potvrda za zrakoplove koji moraju ispunjavati uvjere za prekooceanske letove, ali budući da vlasnik Air Srbije raspolaže s ozbiljnim kapitalom, to neće biti ni najmanji problem, navodi Slobodna Dalmacija.

AS trenutno ima flotu od 15 zrakoplova, a nedavno je potvrdila narudžbu 10 Airbusa A320-neo, ukupno vrijednih milijardu dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close