Zapelo na zahtjevima

Sindikati Dječjih vrtića Mostar odlučili odgoditi štrajk!

Gospodarstvo / Industrija | 27. 05. 2013. u 09:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se namještenici Gradske uprave Mostar spremaju na štrajk upozorenja najavljen za srijedu, kako bi izrazili svoje negodovanje zbog odluke mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića da neće isplatiti plaće dok se ne riješi pitanje kaznene prijave koju je protiv njega podnio Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću zbog nametanja proračuna, mostarski vrtići nemaju namjeru podržati kolege u srijedu, iako je i njihova plaća u pitanju, jer su različita mišljenja o štrajku unutar ovog sindikata.

Naime, kako Dnevni list doznaje iz bliskih izvora sindikata Dječjih vrtića Mostar, na održanom sastanku u petak se nije uspio dobiti konačan stav o štrajku jer dobar dio sindikalista podržava gradonačelnika Bešlića i, kako kaže izvor, ne želi dolijevati ulje na vatru.

- Isti će čak raditi bez plaće, samo da se ne zamjere Bešliću, tvrdi izvor Dnevnog lista, zbog čega je i nastao problem unutar sindikata, pa se sada ne zna što će dalje biti te hoće li spomenuti promijeniti mišljenje.

Da je upriličen sastanak na kojem je bilo govora o štrajku, potvrdila je i predsjednica Sindikata Dječjih vrtića Mostar Dajana Golemac, no tvrdi kako je razlog nepostizanja dogovora to što se sindikalisti nisu mogli usuglasiti oko zahtjeva štrajka.

- Različita su razmištjanja o štrajku, ustvari, mi smo svi za štrajk, ali oko zahtjeva štrajka se nismo mogli dogovoriti, jer jedni žele da se vrtići skroz zatvore, drugi da se ide s dvosatnim štrajkom upozorenja, drugi pak da se ide sa štrajkom dok nam se ne isplate sva dugovanja, a jedni dok se ne isplati plaća za ožujak. Zbog toga smo odlučili prolongirati odluku o štrajku, da vidimo u kojem će smjeru ići razmišljanja i stavovi gradonačelnika, no štrajk nije isključen, kazala je Golemac, naglasivši i to da sastanku nisu prisustvovali svi sindikalisti.

Golemac je istaknula i to da, ukoliko gradonačelnik bude zadržao trenutačni stav i bude stalno pozivao na strpljenje, štrajk će biti neizbježan.

- Nikako nismo zadovoljni ponašanjem gradonačelnika, jer on odlučuje po nekoj svojoj osnovi što će činiti s našom plaćom, a ne može tako. Neka se osvijesti i neka radi svoju osnovnu dužnost kao gradonačelnika i neka nam da našu zasluženu plaću jer mi nemamo nikakve veze s politikom koja se odvija u gradu niti nas zanima. Nije se smio dovesti u situaciju da ga neka tužba ometa da nam isplaćuje plaće, a svi znamo koliko naši procesi na sudovima traju i da se to može jako odužiti, poručila je Golemac.

Podsjetimo, u petak kada je istekao rok koji su sindikati postavili za isplatu zaostalih plaća, mostarski vatrogasci su odmah krenuli sa štrajkom, obustavili su rad. Jasno su dali do znanja da, ukoliko se plaće ne isplate, idu u generalni štrajk, što znači potpunu obustavu pružanja usluga. No, nitko ne može sa sigurnošću reći do kada će trajati ova kriza.

Tužiteljstvo HNŽ-a bi se trebalo u roku od tri mjeseca očitovati o kaznenoj prijavi protiv Bešlića, odnosno o tome je li ona osnovana. Mostarski gradonačelnik je već ranije pozvao nadležno tužiteljstvo da se u što kraćem roku očituje o spomenutoj prijavi, ali to se još uvijek nije dogodilo.

Jedno je sigurno ukoliko se Tužiteljstvo HNŽ-a uskoro ne očituje po ovom pitanju, Mostar bi se mogao pretvoriti u uporište prosvjeda, što bi dodatno pogoršalo i ovako ozbiljnu situaciju u "gradu-slučaju".

Kopirati
Drag cursor here to close