Razvoj BiH

Sastanak u Livnu: Osigurati balansirani ekonomsko-društveni razvoj BiH

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2014. u 08:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja Green Council a uz podršku agencije REDAH, Vesta Tuzla i CGS Livno te Saveza za ruralni razvoj BiH održan je konzultativni sastanak na kojem je prezentirano istraživanje: ''Cost - benefit analiza uspostave Ministarstva poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja na državnom nivou''.

Cilj sastanka je bio da se otvori konstruktivna diskusija o preliminarnim rezultatima istraživanja i da se zajednički dogovore dalji koraci.

Nakon predstavljanja instutucionalnog i pravnog okvira, zahtjeva i standarda EU u ovom sektoru predstavljena je ekonomska i financijska analiza kao sastavni dio cost-benefit analize, koja je nedvosmisleno ukazala na zaključak da je projekt uspostave Ministarstva poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH ekonomski isplativ projekt.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih, entitetskih i drzavnih institucija vlasti u BiH u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici nevladinog sektora, gospodarstva te predstavnici poljoprivrednika.

Svi sudionici su se složili da nalazi predstavljaju logiku efikasnog i sveobuhvatnog rješavanja ovog važnog sektora koji treba osigurati balansirani ekonomsko-društveni razvoj BiH, te da je nužno umrežavanje, informiranje i bolje komuniciranje s naglaskom na zajedničko zagovaranje sa jedinstvenim zahtjevima i stavovima među organizacijama civilnog drustva i građana BiH koji svojom snagom mogu zahtjevati promjene.

Konzultativni sastanak u Livnu je samo početak realizacije planiranih akitvnosti u okviru projekta ''Uspostavljanje državnog ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini – analiza koštanja i koristi'' koji financijski podržava Public International Law & Policy Group (PILG).

Svrha ovog projekta jeste ubrzavanje procesa približavanja BiH ka EU, u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja.

Organiziranje konzultativnih sastanaka ima za cilj potaknuti dijalog i zajednički rad javnog i civilnog sektora na analizi dosadašnjih rezultata istraživanja te da se kroz sinergijsko djelovanje dođe do konstruktivnih rješenja i prijedloga za analizirane strukture u Bosni i Hercegovini.

Slijedeći konzultativni sastanak, zakazan je za 9.lipanj u Trebinju, priopćeno je iz Green Councila.

Kopirati
Drag cursor here to close