Manjak prihoda

Rebalans proračuna RS: Nadaju se manjku od oko 100 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2014. u 08:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) je u Prijedlogu rebalansa entitetskog proračuna za ovu godinu planirala proračunski deficit u iznosu od 96,4 milijuna KM. Tvrdi se i da će doći od pada neizravnih poreza, koji su osnovni prihodi u entitetskoj kasi.

U proračunu RS-a za 2014. godinu prihodi od neizravnih poreza su planirani u iznosu od milijarde i 64,6 milijuna KM, a Vlada RS-a procjenjuje da će ostvarenje tih prihoda do kraja 2014. biti na nivou od milijardu i 21,6 milijuna KM ili četiri posto manje u odnosu na iznos planiran proračunom.

"Ovakav pad prihoda je posljedica štete nastale zbog poplava, koja je imala za rezultat usporavanje, a kod nekih gospodarskih subjekata i privremeni zastoj u obavljanju gospodarske djelatnosti. S obzirom da su u poplavama uništene velike količine robe u skladištima i prodajnim objektima, i da postoji mogućnost da se na utvrđeni manjak dobara ne plati porez na dodatu vrijednost (PDV), bit će naplaćeno manje prihoda od PDV-a", tvrdi se u Prijedogu rebalansa proračuna RS-a o kojem će se 15. srpnja izjasniti poslanici Narodne skupštine RS-a.

Vlada RS-a navodi da će očekivani rast prihoda od PDV-a izostati, kako zbog pada gospodarske aktivnosti obveznika koji su izravno pogođeni poplavama, tako i zbog pada aktivnosti obveznika čije poslovanje je vezano za te gospodarske subjekte. Osim toga, tijekom ove godine postoji i trend rasta povrata PDV-a, što dodatno utiče na smanjenje prihoda za raspodjelu krajnjim korisnicima.

Vlada RS-a je u rebalansu proračuna projektirala niže prihode i po osnovu poreza na dobit i iznosit će 121,8 milijuna KM, umjesto 140,5 milijuna planiranih prvobitnim proračunom za ovu godinu. S druge strane, planiraju se veći prihodi po osnovu poreza na dohodak i to za 7,1 posto ili umjesto 161,6 milijuna KM rebalansom se predviđa iznos od 173 milijuna KM. Prijedlog Rebalansa proračuna RS ovu godinu iznosi dvije milijarde i 156 milijuna KM, a bit će razmatran u parlamentu po hitnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close