Potez iz očaja

Radnici stupili u štrajk glađu

Gospodarstvo / Industrija | 07. 01. 2013. u 14:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što im je 03. siječnja poslodavac zabranio ulazak u tvornicu, a dan poslije dao i otkaz desetak radnika poduzeća za preradu voća "Vegafruit" iz Gradačca stupili su danas u štrajk glađu.

Otpuštena radnica Asija Husić kazala je da su otkaze dobili nakon što su dvanaest dana neprekidno radili, te da su poslodavca obavijestili da zbog iscrpljenosti i zdravstvenih problema neće moći doći na posao i sljedeći dan.

"Te subote 29. prosinca nismo došli na posao, a nakon novogodišnjih praznika od 03. siječnja zabranjen nam je ulazak u tvornicu. Otkaze koje su nam dali bez ikakvog obrazloženja i prava žalbe mi nismo htjeli primiti. Te otkaze ne prihvaćamo, u tvornici radimo već 27 godina i zbog toga smo danas stupili i u štrajk glađu", kazala je u izjavi za Fenu Asija Husić.

Otpuštena radnica Semira Mejremić istaknula je kako su u prošloj godini primili svega 450 maraka akontacije i to 250 maraka u ožujku i 200 maraka u listopadu, a da im se mirovinsko i zdravstveno osiguranje također ne izmiruje.

Aziz Pandžić, otpušteni radnik gradačačke tvornice "Vegafruit" kazao je da im poslodavac nije izmirio 17 plaća i da su ga tužili, te da je to glavni razlog zbog čega su dobili otkaze. Tijekom dana štrajkače glađu ispred tvornice "Vegafruit" obišao je općinski načelnik Edis Dervišagić koji im je obećao pravnu pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close