Čekaju plaću!

Radnici Livnice čelika Tuzla prekinuli štrajk glađu

Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2013. u 11:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Livnice čelika Tuzla su postigli dogovor s Vladom Tuzlanskog kantona o prekidu petodnevnog štrajka glađu u krugu Livnice. Vlada je prihvatila zahtjev radnika da izvrši namirenje od 435 konvertibilnih maraka.

Jutros su radnici Livnice zauzeli svoja radna mjesta i čekaju isplatu na svojim računima te nakon saznanja o isplati jedne plaće počinju rad.

Ukoliko se to ne dogodi ponovo stupaju u štrajk glađu.

''Donesena je odluka da se napravi kompromis i prekine štrajk glađu. Vlada TK-a je prihvatila naše zahtjeve, da izađe ususret radnicima s jednom minimalnom plaćom, kao osnova, koju smo mi tražili da bismo krenuli u proizvodnju. Mi smo zauzeli svoja radna mjesta i čekamo isplatu i nakon isplate počinjemo rad. Spremni smo da, ako Vlada do sutra ne isplati jednu minimalnu plaću, ponovo počnemo štrajk glađu'' kazao je predsjednik Sindikata Livnice čelika Tuzla Amir Begović.

Radnici su poručili da je to minimum koji vlast može uraditi za njih u odnosu na dvadeset neisplaćenih plaća, uz nepovezanih deset godina staža.

Radnici tuzlanske Livnice su pet dana štrajkali glađu, tražeći da im bude isplaćena jedna zakonom zagarantirana plaća i ispunjavanje uvjeta za daljnji rad poduzeća.

Radnicima nije isplaćeno dvadeset plaća, a ukupna dugovanja tvornice procjenjuju se na oko 12 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close