Plaće i staž

Radnici Borca kreću na vladu

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2015. u 09:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obespravljeni radnici konfekcije "Borac" iz Travnika uputili su se jutros u Sarajevo, kako bi ispred zgrade Vlade Federacije BiH zatražili uvezivanje radnog staža i isplaćivanje zaostalih plaća.

"Uputili smo dopis prema Vladi Federacije BiH, ali do danas nismo dobili odgovor, pa smo odlučili krenuti prema Sarajevu. Dokazat ćemo svima da nećemo odustati od našeg osnovnog zahtjeva, a to je uvezivanja staža radnicima", kazao je Feni sindikalni povjerenik konfekcije "Borac" Samir Zahirović.

Prema njegovim riječima, radnici će se danas vratiti iz Sarajeva, ali će se pred zgradu federalne Vlade vratiti ukoliko u roku od deset dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Iako je bilo planirano da se radnici pješice upute prema Sarajevu, Zahirović kaže kako se od toga odustalo zbog teško oboljelih radnica ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta.

Više od 177 nezbrinutih radnika očekuje da novac od prodaje hotela "Lipa" u Travniku bude raspoređen za uvezivanje njihovog radnog staža. Među njima je 40 onih koji su stekli pravo na mirovinu, dok je 40 teško oboljelih.
Direktor konfekcije Bakir Hadžijunuzović rekao je kako nije krivica radnika konfekcije "Borac" što im godinama nije uvezivan radni staž te kako novcem od prodaje hotela "Lipa" u Travniku može biti uvezan staž za oko 177 radnika, ali ne i isplaćeno oko 26 zaostalih plaća.

''Postoji 2,3 milijuna KM od prodaje ovog hotela, a ovim novcem se može radnicima uvezati staž od 2001. do 2015. godine. Međutim, problem nastaje jer Porezna uprava Federacije smatra kako se ovaj novac može iskoristiti samo za razdoblje od 2003. do 2009. '', kazao je Feni Hadžijunuzović.

Podsjetio je da uvezivanje staža očekuje i oko 1.000 radnika, koji su zadržali posao u pogonima Konfekcije ali u privatnim poduzećima, ali je naglasio da za to neće biti dovoljan novac od prodaje hotela "Lipa".

Hadžijunuzović je naglasio kako je od sindikata obaviješten da će radnici nastaviti prosvjede u krugu tvornice "Borac", ukoliko njihov današnji skup u Sarajevu prođe bez rezultata. Prema njegovim riječima, računi konfekcije "Borac" su blokirani, a proizvodnje nema.

Kopirati
Drag cursor here to close