Veća isporuka Turskoj

Putin: Ne možemo graditi 'Južni tok', Bugarska ne dozvoljava

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2014. u 20:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak u Ankari da sada ne može nastaviti s rusko-talijanskim projektom plinovoda Južni tok, protiv kojeg je Europska unija, jer se protivi Bugarska.

''Kako nismo dobili dozvolu Bugarske, smatramo da u sadašnjoj situaciji Rusija ne može nastaviti s realizacijom ovog projekta'', izjavio je Putin za medije nakon susreta s turskim predsjednikom Tajipom Redžepom Erdoanom, javlja agencija AFP.

Šef ruske države ja izjavio da je ruski plinski div Gazprom odlučio "povećati za tri milijarde kubnih metara" isporuke ruskog plina Turskoj "kako bi zadovoljio njene potrebe".

''Smanjit ćemo za šest posto cijenu prirodnog plina Turskoj od 1. siječnja'', dodao je.

Projekt, čiji je nositelj Gazprom, procijenjen je na 16 milijardi eura a trebalo bi snabdijevati plinom Europu zaobilazeći Ukrajinu. Blokirala ga je Europska unija u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Južni tok, čija je izgradnja započela u prosincu 2012. godine treba povezati Rusiju s Bugarskom u dužini od 3.600 kilometara, a zatim se nastavi prema zapadnoj Europi, preko Srbije, Mađarske i Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close