Egipat

Proširen Sueski kanal

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2015. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipat će u četvrtak, 6. kolovoza, pustiti u rad prošireni Sueski kanal, koji bi trebao donijeti novi poticaj svjetskoj trgovinskoj razmjeni i povećati kapacitet ključnog vodnog puta koji povezuje Sredozemno i Crveno more.

Kanal, otvoren 1869. nakon izgradnje duge jednog desetljeća, ključni je izvor prihoda za Egipat i simbol nezavisnosti 20. stoljeća, prenosi Tanjug.

Predsjednik Egipta Gamal Abdel Naser je 1956. nacionalizirao kanal, kojim je do tada upravljala Suez kanal kompanija, u vlasništvu Britanaca i Francuza. Nacionalizacija je izazvala Suesku krizu tijekom koje su Britanija, Francuska i Izrael, udruživši se u tajni savez, napale Egipat.

Kanal igra ključnu ulogu u globalnoj trgovini i važna je ruta za transport nafte.

Prema podacima američke Agencije za informiranje o energetici, 2013.godine je 4,6 posto globalne nafte i naftnih prerađevina prolazilo kroz Sueski kanal ili naftovod SUMED, koji predstavlja alternativnu rutu od Crvenog mora do Mediterana.

Promet kroz kanal je 2007. činio 7,5 posto globalnog pomorskog prometa, navodi Svjetsko brodarsko vijeće.

Proširenje kanala u dužini od 72 kilometra skratit će razdoblje čekanja brodova s 18 na 11 sati i omogućiti dvosmjernu plovidbu. Proširenje kanala trajalo je manje od godinu dana i koštalo oko devet milijardi dolara (7,9 milijardi eura), što je mahom financirano investicijskim certifikatima prodavanim Egipćanima.

Projekt se sastoji od 37 km novog, paralelnog kanala i 35 km produbljivanja i proširenja postojećeg kanala. Trenutno kroz kanal može proći maksimalno 49 brodova dnevno, a vlasti kanala navode da će proširenje gotovo udvostručiti taj broj do 2023., prenosi Tanjug

Egipatska vlada se nada da će projekt više nego udvostručiti prihode od naknade za plovidbu kanalom, koja je ključni izvor proračunskih prihoda Egipta, s 5,3 milijarde dolara koliko se očekuje u 2015. na 13,2 milijarde u 2023.

Stručnjaci, međutim, navode da još uvijek nije jasno koliko će unapređenje 192 km dugog kanala doprinijeti svjetskoj trgovini.

Kopirati
Drag cursor here to close