Prilika za mlade

Potpis u Mostaru: Poboljšanje kriterija za dodjelu grant sredstava mladima i ženama

Gospodarstvo / Flash | 01. 10. 2014. u 16:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u prostorijama zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru potpisan Sporazum o suradnji između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Instituta za razvoj mladih 'Kult' kojim se uspostavlja partnerski dijalog u cilju nastavka strateškog rješavanja problema u sektoru poduzetništva mladih i provođenja odredaba Zakona o mladima Federacije BiH.

Sporazum o suradnji potpisali su dr.sc. Sanjin Halimović, ministar federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Jasmin Bešić, izvršni direktor instituta za razvoj mladih 'Kult'. Cilj potpisivanja ovog ugovora je stvaranje pretpostavki za održivi razvoj poduzetništva mladih i žena u Federaciji BiH, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanjem ovog ugovora Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta daje punu podršku aktivnostima Instituta koje poduzima u namjeri da doprinese razvoju procesa i programa namijenjenih mladima. "Ovim sporazumom dogovorili smo da će Ministarstvo i Institut 'Kult' raditi na poboljšanju kriterija za dodjelu grant sredstava koje Ministarstvo svake godine, putem Javnog natječaja, dodjeljuje mladima u Federaciji Bosne i Hercegovine", rekao je direktor Bešić.

Po riječma direkotra Bešića, u istraživanju koje je uradio ovaj Institut 75% mladih se izjasnilo da želi pokrenuti posao, odnosno otvoriti određeni vlastiti biznis uz pomoć institucija kroz financijska sredstva i savjete, čime se razbija mit da mladi žele samo raditi za vlast.

"Drago mi je da je ovo resorno ministarstvo prepoznato kao partner u razvijanju i unapređenju politika koji afirmiraju mlade u društvu i daju dodatni poticaj mladima da prošire ili započnu svoj biznis", rekao je ministar Halimović. Suradnja između sporazumnih strana ogleda se u stvaranju sredine koja je usmjerena ka uspostavljanju i poboljšanju institucionalnih mehanizama za brigu o poduzetništvu mladih i žena u Federaciji BiH.

U okviru suradnje, sporazumne strane spremne su:
- harmonizirati politike prema poduzetništvu mladih i žena u Federaciji BiH,
- surađivati na izradi općih i specifičnih kriterija u budućnosti, načina i postupka dodjele sredstava za projekte poduzetništva mladih i žena,
- konzultirati se i savjetovati se u postupku izbora projekata za poduzetništvo mladih i žena,
- promovirati politike poticaja poduzetništva mladih i žena među ciljnom grupom i u javnosti,
- pozitivno promovirati suradnju u oblasti razvoja i unaprjeđenja poduzetništva mladih i žena,
- razmjenjivati informacije i resurse od značaja za ostvarivanje sveukupnog cilja i svrhe ovog sporazuma.

Trenutni problemi i potrebe koji sprječavaju daljnji razvoj poduzetništva mladih i žena, a zahtijevaju suradnju vladinog i nevladinog sektora ogledaju se prije svega u sljedećem:
1) Potrebi stalnog unaprjeđenja politika opredjeljenja Vlade Federacije BiH za stalnu podršku i poticaj poduzetništva mladih i žena.
2) Potrebi dopune općih i specifičnih kriterija o načinu i postupku dodjele sredstava za projekte poduzetništva mladih i žena.
3) Mladi ljudi, uključujući i omladinske organizacije i javnost, nisu dovoljno informirani o mjerama koje Vlada Federacije BiH poduzima u cilju poboljšanja poduzetništva mladih.

Ministarstvo u svojim dosadašnjim aktivnostima je davalo punu podršku mladim, naročito kroz grant financijsku podršku mladim koji tek pokreću svoj vlastiti biznis, koji poduzetništvo vide kao mogućnost za rješavanje svoje egzistencije, navedeno je iz resornog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close