Nastavak isporuke

Postignut dogovor za nastavak isporuke plina Ukrajini i Europi

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 07:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva i Kijev postigli su dogovor o isporuci plina do kraja ožujka nakon razgovora održanih u Briselu, čime je osigurana dostava ovog energenta i Europi.

Ruski energetski gigant "Gazprom" zaprijetio je tijekom proteklog tjedna da će obustaviti isporuke plina Ukrajini i da će uskladištene zalihe preusmjeriti u istočne dijelove te zemlje, koji su pod kontrolom profederalnih snaga.

"Zadovoljan sam da smo uspjeli očuvati punu primjenu dogovorenog 'zimskog paketa'", izjavio je potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič, misleći pri tom na raniji dogovor o isporuci plina do 31. ožujka, prenosi Srna.

On je dodao da je, također, dogovoreno da se održe trilateralni pregovori o nastavku "zimskog paketa". Dogovor je postignut nakon skoro pet sati pregovora između Šefčoviča, ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Demčišina.

U priopćenju iz Brisela navodi se da su se dvije strane suglasile da će, za sada, biti nastavljene isporuke plina i regionima Donjeck i Lugansk i da će o tome kasnije biti održani pregovori, jer je riječ o "veoma kompliciranom pitanju u pravnom, tehničkom i političkom smislu". U priopćenju se dodaje da će razgovori o ljetnom paketu biti održani prije kraja ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close