Situacija teška i složena

Poplave, požari, insekti: U šumarstvu slijedi ulančavanje šteta

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2014. u 14:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Negativni efekti katastrofalnih poplava koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu u sektoru šumarstva mogu se očekivati tek u narednom razdoblju.

Sušenjem zemljišta i pojavom novih kiša mogu se očekivati nova klizišta, a ulančavanje šteta uz napad štetnih šumskih insekata, može biti nastavljeno dolaskom visokih temperatura koje donose požare i druge negativne efekte, kazao je za Agenciju FENA dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mirza Dautbašić.

Naglasio je da je situacija u šumarstvu trenutno jako teška i složena, a prema podacima s terena najveće posljedice trpi Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton.

Nekim predjelima i lokacijama, dodao je Dautbašić, šumari ne mogu ni prići zbog velike opasnosti od klizišta tako da očekivane štete u bh. šumama mogu biti i znatno veće.

''Očekujemo ulančavanje šteta jer nam slijede visoke temperature što će aktivirati štetne insekte i požare, a opasnost je i veliki broj oborenih stabala. Jednostavno nismo optimisti, bojimo se što nam donosi novi dan'', kazao je Dautbašić.

Naglasio je da su poplave samo epizoda i da je pitanje što će se dogoditi sljedeće. Smatra da je BiH nespremna ušla u ciklus klimatskih promjena.

Trenutna aktivnost je sagledavanje obujma šteta u bh. šumama, pravljenje realnih procjena, a nakon čega će uslijediti sanacija poplavama i klizištima pogođenih šuma.

Kopirati
Drag cursor here to close