Green Council

Politička manipulacija utječe na izostanak poticaja poljoprivrednicima

Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2015. u 10:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marginalizacija, korupcija i politička manipulacija, koja utječe na izostanak poticaja bez obzira radi li se o entitetima ili  državnom nivou, najveći su problemi s kojima se suočavaju domaći poljoprivrednici.

Na ove su probleme ukazali sudionici radionice koja je održana u Bugojnu, u okviru projekta "Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja".

Cilj radionice je bio sudionicima predstaviti strateški plan zagovaranja uz potporu partnerskih organizacija, na temelju kojeg je planirano izgraditi akcijske planove za kratkoročne i dugoročne ciljeve strateškog zagovaranja te izvršiti pripremu za izradu plana komunikacije.

Radionica je ukazala  na potrebu suradnje s Univerzitetom i zavodima, te pokretanje reklamnih kampanja na lokalnim (županijskim) nivoima i sajmovima s posebnim naglaskom na GMO-genetski modificirana sjemena, već prisutna u našoj zemlji.

Sudionici su naglasili da poljoprivrednici trebaju međusobnu podršku sa ciljem jačanja konkurencije i kvaliteta proizvoda i podržali su nastojanja da se ukaže potreba stvaranja državnog ministarstva poljoprivrede te na nužnost uvezivanja poljoprivrednih proizvođača na razini Bosne i Hercegovine.

Podržani su kratkoročni i dugoročni ciljevi strateškog zagovaranja koji su prezentirani na radionici. S tim u vezi ukazana je potreba za uključivanje ''Saveza općina i gradova'' kao i aktivno uključivanje općina, općinskih vijeća i općinskih Načelnika u proces zagovaranja s obzirom da su općine u direktnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima kao i institucijama na većem nivou vlasti.

Ukazano je i na potrebu da općine kao lokalne zajednice više ulažu u ovaj sektor.

Radionicu je organiziralo Udruženje "Savjet za zelenu gradnju" (Green Council) uz podršku Fondacije Heinrich Boell.

Radionici je prisustvovalo dvadesetak sudionika predstavnika poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnici općina: Jajce, Pale, Doboj Istok, Bugojno i Visoko.

Kopirati
Drag cursor here to close