Koridor 5C

Pogledajte prve kilometre ''hercegovačke autoceste''

Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2014. u 15:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autocesta od petlje Međugorje do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, čime je Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste, svečano je otvorena večeras, dok će u funkciji za sav promet biti od sutra, 17. rujna.

Po riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande autocesta ima veoma široku poruku.

''Živim u nadi da je ova dionica početak jadransko-jonske ceste, da će se koridor Vc završiti te da će BiH postati prometno čvorište'' kazao je Bevanda.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić istaknuo je kako se u ovom trenutku u BiH autocesta gradi i na sjeveru, jugu i središnjem dijelu zemlje.

''Pred nama je gradnja jadransko-jonske ceste, a ja sam uvjeren kako bi BiH mogla postati važno cestovno središte kada je riječ o jugozapadu Europe'', naglasio je ministar, a prenosi Fena.

Novinari su imali priliku prošetati prvim kilometrima  dionice koridora 5C od Međugorja do Graničnog prijelaza Bijača odakle vam donosimo prve fotografije.

''Značaj ove poddionice je doista velik jer su ovo prvi kilometri autoceste u ovom dijelu BIH i ono najvažnije - prvo povezivanje BIH sa europskom mrežom autoputova.

Radovi na ovoj poddionici su trajali pune 2 godine i ukupna vrijednost projekta je preko 80 milijuna eura.

U ovaj iznos ulaze i radovi na regionalnoj cesti za Ljubuški, te planirani radovi koji kreću za 10-ak dana a odnose se na rekonstrukciju regionalne ceste od Čitluka prema Čapljini“, kazao je Ensad Karić direktor JP Autoceste FBIH koji su i financijeri ovog projekta, zajedno sa Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Radovi na ovoj dionici su započeli u lipnju 2012., a trasa se financirala kreditom EBRD-a u iznosu 62 milijuna eura. Radove su izvodili češki JV OHL ŽS i ''Niskogradnja Laktaši".

Antonio Križanac, regionalni šef projekta JP Autoceste FBiH na dionici Počitelj – Bijača je rekao kako su na ovoj poddionici Koridora 5C, dugoj pet kilometara, izgrađena četiri značajna objekta - dva mosta Studenčica i Trebižat, jedan vijaduk Pavlovići i tunel Bijela Vlaka.

Prije same ceremonije otvaranja direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić kazao je da će ova dionica biti u funkciji od 6 sati sutra i neće se naplaćivati, ističući da je izgradnja dionice koštala 7 milijuna KM manje nego što je bilo predviđeno, a za šta su najviše zaslužne lokalne zajednice.

''Sredstva koja su ostala bit će uložena u rekonstrukciju lokalnih putova ove regije. Otvaranjem ove autoceste BiH je praktično spojena sa europskom mrežom autocesta. Sada faktički od Splita do Međugorja ima 120 km, a od Makarske do Međugorja 70 km, što će doprinijeti da ovaj dio barem u ljetnom periodu posjeti mnogo više turista'', kazao je Karić, javlja NAP.

Dodao je kako ovo nije kraj izgradnje autocesta. Već krajem mjeseca raspisat će se tender za izvođača radova na dionici Međugorje - Počitelj.

''Nema prepreka za izgradnju novih 11 km puta jer su lokalne zajednice dale dozvolu i za izgradnju najvećeg mosta preko Neretve koji će biti u blizini Počitelja'', kazao je Karić.

Kopirati
Drag cursor here to close