Domaći proizvod

Otvoreno promotivno/prodajno mjesto meda u Ravnom

Gospodarstvo / Flash | 25. 08. 2016. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prizemlju Bio-speleološkog muzeja "Zavala" nedaleko od špilje "Vjetrenica" u Ravnom, danas je otvoreno promotivno/prodajno mjesto meda i drugih tipičnih proizvoda u Ravnom.

Riječ je jednom od ukupno osam planiranih promotivno/prodajnih mjesta (četiri u BiH i četiri u Crnoj Gori) koja će biti sastavni dio projekta "Terra – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ , ukupne vrijednost 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70 posto.

Obilazak pčelinjaka

''Riječ je o ruti koja se proteže kroz devet općina u BiH - Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH) te šest općina u Crnoj Gori - Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin, a projekt će se na tim područjima provoditi 22 mjeseca'', objasnila je menadžerica tog projekta Alma Papić.

Po njezinim riječima, uzduž te rute markirani su pčelari sa svojim pčelinjacima koji će pružiti različite turističke usluge (obilazak pčelinjaka, degustaciju meda i proizvoda na bazi meda te predavanja o radu s pčelama).

''Svrha promotivno/prodajnog mjesta je da naši pčelari dobiju mogućnost bez konkurencije i samostalno izlagati svoje proizvode, a svaki pojedinačno imat će svoj promotivni materijal na dva jezika gdje će na prednjoj strani biti informacija vezana za pčelara s njegovom i fotografijom pčelinjaka'', dodala je Papić.

Pri tom, napominje ona, uspostavlja se novi vid odnosa između proizvođača i potrošača jer će na promotivno/prodajnim mjestima kupac automatski dobiti na uvid koji pčelar je proizveo taj med i garanciju za taj proizvod, a što je nešto što se ne može naći ni u jednom trgovačkom lancu BiH.

Turističke mape promoviraju rutu

Uz pčelare, tu su i turističke mape koje promoviraju rutu, odnosno projekt, te turističko tradicionalni ugostiteljski objekti, restorani, moteli i hoteli koji će u svoju gastronomsku ponudu uvrstiti med.

Nositelji projekta su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su Centar za inicijative iz oblasti održivoga turizma (Crna Gora) i Udruženje "Okusi Hercegovinu" (BiH).

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007.-2013.

Uz prezentaciju projekta upriličeno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju.

Kopirati
Drag cursor here to close