Slučaj TUŠ

Oštećene bh. tvrtke podnijele pojedinačne tužbe za naplatu potraživanja od Tuša

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2014. u 15:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu velikog broja članica, grupacija i udruženja Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a uz opravdano postojanje osnovane sumnje za pokušaj gospodarskog kriminala i prevare gospodarskom poslovanju, Vanjskotrgovinska komora BiH je stala u zaštitu bh. gospodarstvenika i odmah poduzela odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Početkom studenog održan je inicijativni sastanak sa preko 80 bh. tvrtki – oštećenih u poslovanju sa trgovačkim lancem TUŠ u BiH, na kojem je izabran Koordinacijski odbor predstavnika dobavljača TUŠ-a u koji su ušli predstavnici tvrtki: Bakalar komerc d.o.o. (Čapljina); Bimal d.o.o (Brčko); Džajić Commerce d.o.o. (Ljubuški); Intercamp d.o.o. (Sarajevo); Kras d.o.o. (Sarajevo) i Vitinka d.o.o (Kozluk), piše portal SeeBiz.net.

Vanjskotrgovinska komora BiH je odmah zatražila od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da zbog osnovane sumnje provedu detaljnu istragu o ovom događaju.

Komora se službeno obratila slijedećim institucijama za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – MVETO BiH, Ministarstvo vanjskih poslova – MVP BiH, Vlada RS i Vlada Federacije BiH, Veleposlanstvo Republike Slovenije u BiH, Predsjednik Republike Slovenije, Vlada Republike Slovenije i Gospodarska zbornica – GZ Slovenije.

Radi preispitivanja poslovanja TUŠ Trade d.o.o. Bihać i TUŠ d.o.o. Bihać, Komora je uputila i hitan zahtjev slijedećim institucijama u BiH: UNO BiH, Tužiteljstvo BiH, SIPA, Porezne uprave oba entiteta u BiH, Inspekcijska uprava FBiH i Republički inspektorat RS, MUP FBiH – Odjel za gospodarski kriminal.

Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine je od strane oštećenih gospodarskih društava u BiH već podnešena kaznena prijava protiv Mirko Tuš, Milan Mlinar, Branko Cokan, Vid Habjan, te protiv njihovih poduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili sljedeća kaznena djela organiziranog kriminala (iz čl. 250, stav 3 KZ FBiH) u vezi sa kaznenim djelom:

– prevara u gospodarskom poslovanju iz čl. 251, stav 3 KZ FBiH,
– porezna utaja ili prevara iz čl. 210, stav 3 KZ FBiH,
– porezna utaja iz čl. 273, stav 3 KZ FBiH
– neplaćanja poreza iz člana 211, stav 3 KZ FBiH

Veliki broj oštećenih bh. tvrtki pridružio se ovoj kaznenoj prijavi protiv gore imenovanih, a s druge strane, isto tako veliki broj je podnio i pojedinačne tužbe za naplatu potraživanja, piše portal SeeBiz.net.

Do danas se Vanjskotrgovinskoj komori obratilo preko 100 oštećenih kompanija, od kojih je njih 75 poslalo popunjene ankete.

Kopirati
Drag cursor here to close