Novalić

Ohrabrujući podaci o znatno povećanoj naplati prihoda

Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2016. u 15:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da ohrabruju jučer objavljeni podaci Porezne uprave Federacije BiH o znatno povećanoj naplati poreznih prihoda i doprinosa tijekom jedanaest mjeseci 2016. godine.

''Ohrabruje i raduje činjenica o blizu četiri milijarde KM naplaćenih prihoda, što je za oko 409 milijuna KM odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju 2015. godine. Da se sve odvija u željenom i dobrom pravcu govori i podatak da je samo u mjesecu novembru 2016. godine naplaćeno oko 371 milion KM javnih prihoda, što predstavlja povećanje za skoro 52 miliona KM ili 17 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, istaknuo je premijer Novalić u intervjuu za portal Vijesti.ba.

Istaknuo je da je to rezultat pojačanog i sve uspješnijeg rada Porezne uprave FBiH i aktivnosti Vlade Federacije BiH.

''Naglašavam da ovaj put, i to prvi put, imamo i više nego dobru suradnju s građanima koji su prepoznali naše napore za uvođenje porezne discipline i svakodnevno reagiraju na javni poziv ove uprave te prijavljuju nezakonitosti. Nije nikakva tajna da u ovoj zemlji ima novca, kao što nije tajna da ima mnogo onih koji su stanju potrebe i opravdano očekuju pomoć od države'', rekao je Novalić.

Federalni premijer je također naglasio da je za građane posebno važno što je samo u prošlom mjesecu, po osnovu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za slučaj nezaposlenosti, naplaćeno više od 252 milijuna KM i da se najveći dio ovog iznosa, skoro 140 milijuna KM, odnosi na doprinose za PIO/MIO. Za zdravstveno osiguranje naplaćeno je 101.578.121 KM, a za slučaj nezaposlenosti 11.543.434 KM.

''Jasno je da i ovi iznosi , uz službene statistike, dodatno svjedoče o sve većem broju zaposlenih u Federaciji BiH što povećava punjenje fondova i, u konačnici, doprinosi većoj socijalnoj sigurnosti građana. Ujedno, ovo je i dokaz da provođenje mjera iz Reformske agende, već daje vidljive rezultate, mada još ima mnogo posla ispred nas'', rekao je predsjednik federalne Vlade dodavši da je siguran da je sada i skepticima jasno da Reformska agenda i njeni ciljevi nemaju alternativu ukoliko "želimo ostvariti napredak".

Naravno, kazao je Novalić, svi bismo željeli da se ovi procesi odvijaju mnogo brže, ali su rezultati, uzimajući u obzir sve prepreke koje moramo preći, veoma ohrabrujući i obavezuju nas da nastavimo putem kojim smo krenuli.

''Sudeći po dosadašnjoj suradnji s nadležnim institucijama cijenim da mogu reći da su građani to prepoznali i da uspješno doprinose tom procesu'', rekao je Novalić.

Osim Porezne uprave FBiH, jučer se priopćenjem za javnost oglasila i Federalna uprava za inspekcijske poslove, iznoseći podatke o rezultatima pojačane kontrole, posebno u oblastima trgovine, radnih odnosa i primjene fiskalnih uređaja.

''Aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove svakako doprinose ukupno boljem stanju. Posebno su bitne kontrole koje inspektori provode u okviru sprječavanja takozvane sive ekonomije i sprečavanja rada na crno. Direktna pozitivna posljedica ovih akcija, kao i onih koje provodi Porezna uprava, jeste povećavanje broja legalno zaposlenih i, na toj osnovi, rast doprinosa za PIO/MIO, za zdravstvo i osiguranje u slučaju nezaposlenosti'', rekao je Novalić.

Dodao je da se radi o sinkroniziranom djelovanju dvije federalne uprave koje su na istom zadatku uvođenja reda u oblastima za koje su zadužene i osiguravanje vladavine zakona.

''Rezultati tih aktivnosti dobri su za Federaciju BiH, za cijelu Bosnu i Hercegovinu i što je najvažnije za sve njezine građane. Stoga, kao premijer FBiH, želim izraziti zahvalnost inspektorima dviju uprava koji savjesno rade svoj posao. Koristim se prilikom da zahvalim građanima zbog podrške u otkrivanju onih koji nezakonito rade'', kazao je premijer FBiH za portal Vijesti.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close