Evo love

Novom strategijom Bosni i Hercegovini se nudi 1,4 milijarde KM, hoćemo li ih znati uzeti?

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2015. u 08:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke na sjednici zakazanoj za 15. prosinca u Washingtonu trebao bi donijeti novu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, kojom se bh. vlastima u narednih pet godina daju na raspolaganje sredstva od 750 milijuna dolara ili 1,4 milijarde KM, piše Dnevni avaz.

Zajedno s neiskorištenih 300 milijuna KM, koje čekaju početak implementacije ranije dogovorenih projekata, to je ukupno više od od 1,7 milijardi KM koje su na raspolaganju za BiH.

Kako je potvrđeno Dnevnom avazu,ovaj odbor praktično treba odobriti već sačinjenu strategiju usklađenu s planovima bh. vlasti na državnom te entitetskim nivoima o provođenju zacrtanih reformi.
Nova strategija Svjetske banke za BiH sastoji se od tri segmenta, a prvi se fokusira na povećanje efikasnosti javnog sektora. U okviru ovog segmenta bh. vlasti mogu očekivati pomoć ove međunarodne institucije u financijskom upravljanju, zatim u reformi javnih poduzeća i unapređivanju pružanja javnih usluga.

Drugi segment strategije odnosi se na iskorištavanje potencijala privatnog sektora. Namjera Svjetske banke je da u suradnji s vlastima omogući da privatni sektor u našoj državi postane svojevrsni motor razvoja i otvaranja radnih mjesta.

Treba podsjetiti da je šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova u nedavnom intervjuu za Avaz kazala da je potrebno raditi na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i uvjeta za privatna poduzeća da iskoriste svoj potencijal.

''Vrlo je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo, kako bi se poduzeća mogla brže prilagođavati novim uvjetima'' kazala je tom prilikom Proskurjakova.

Kada je riječ o trećem segmentu strategije Svjetske banke, on se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica od prošlogodišnjih poplava. Povlačenje ovih sredstava, kako je istaknuto, ovisit će o potražnji vlasti te sposobnosti njihovog iskorištavanja, a još više o dinamici implementacije reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close