Donosimo detalje

Novi Zakon: Jedno taksi vozilo na 1.000 stanovnika

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2016. u 06:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taksisti u ZHŽ-u ubuduće neće morati koristiti taksimetar u vožnji dužoj od 25 KM. Naime, prema novom Zakonu o cestovnom prometu, na području ZHŽ-a uređuje se oblast taksi prijevoznika.

Cijena usluga

''Prijevoznik, odnosno fizička osoba koja vrši prijevoz taksijem, može s korisnikom prijevoza, na relacijama dužim od 25 kilometara, ugovoriti cijenu prijevoza i bez uključivanja taksimetra, s tim da ona ne može biti veća od one koja bi se utvrdila taksimetrom'', navodi se u spomenutom Zakonu.

Također, prijevoz taksijem može se obavljati samo putničkim vozilom s pet sjedišta (1+4), koje ima najmanje četvora vrata, a oblik karoserije je limuzina ili karavan.

Zakonom je uređeno i tko može biti taksi prijevoznik. Tako, pravna ili fizička osoba može početi obavljati taksi prijevoz tek nakon dobivanja odluke od dodjeli licencije prijevoznika, obrasca licencije za vozilo i iskaznice za vozača koju izdaje Ministarstvo i dopunske taksi oznake koje izdaje grad/općina, piše Večernji list. Zakon uređuje i izgled stajališta za taksi, kao i broj taksi prijevoznika koji dolaze na broj stanovnika.

''Broj i razmještaj taksi stajališta, broj stajališnih mjesta za taksi vozila na taksi stajalištima, koja se nalaze na javnim površinama, kategoriju taksi stajališta i ukupan broj taksi vozila, odnosno ukupan broj dopunskih taksi oznaka, na svom području, na početku svake godine određuje nadležna gradska/općinska služba, vodeći računa o broju stanovnika, organiziranosti javnog gradskog prijevoza, broju i razmještaju javnih institucija i objekata, općem stanju prometa, dnevnoj migraciji stanovništva, konfiguraciji tla i drugim uvjetima, na osnovu iskazanih potreba korisnika prijevoza i prijedloga taksi prijevoza'', stoji u Zakonu.

Broj vozila

Nadalje se navodi kako će se pri utvrđivanju ukupnog broja taksi vozila nadležna gradska/općinska služba koristiti odnosom jedno taksi vozilo na 500-1.000 stanovnika.

''Akt o utvrđivanju ukupnog broja taksi vozila nadležna gradska/općinska služba dužna je dostaviti ministarstvu d0 15. siječnja tekuće godine, a ako ga ne dostave, uzimat će se u obzir jedno taksi vozilo na 1.000 stanovnika'', navodi se u Zakonu.

Tako bi, primjerice, Široki Brijeg ili Ljubuški trebali imati po 30 taksi vozila. Zanimljivo je spomenuti i kako taksisti više neće moći birati koga žele, a koga ne žele voziti.

''Vozač taksija prima putnike za prijevoz na taksi stajalištu na koje je raspoređen po redoslijedu pristizanja na njega. Iznimno, ako putnik ima posebne zahtjeve, u pogledu urednosti i udobnosti vozila ili uljudnosti vozača, može zatražiti uslugu i od taksista čije vozilo nije na prvom mjestu taksi stajališta'', navodi se u Zakonu.

Obavezan prijem putnika

Prijevoznici su dužni pružiti uslugu svakoj osobi koja prijevoz naruči neposredno ili telefonom, bez obzira na dužinu vožnje, osim ako je naručitelj pod utjecajem alkohola, droga ili drugih opojnih sredstava, ili ako su naručitelj i njegova prtljaga toliko prljavi da bi mogli uprljati vozilo ili druge osobe koje se prevoze.

Svi taksi prijevoznici morat će plaćati korištenje taksi stajališta

''Pri vršenju taksi prijevoza bez suglasnosti putnika koji je prvi započeo vožnju ne mogu se primati drugi putnici u isto vozilo'', navodi se u Zakonu.
Također, taksi vozač, uz uvjete propisane Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH, mora imati položen poseban ispit za taksi vozača.

Kopirati
Drag cursor here to close