Cilj Vlade

Novalić: Vratiti gospodarstvo tamo gdje pripada

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2016. u 09:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić, na predstavljanju rezultata rada Vlade Federacije BiH u prvoj godini mandata, izjavio je da je prosječna neto plaća u Federaciji 834 KM.

Na pitanje novinara ostvaruje li taj iznos plaće većina uposlenika u gospodarstvu odgovorio je 'nažalost ne'.

''Prosječna neto plaća u gospodarstvu iznosi 550 KM, dok u javnoj upravi iznosi više od 1.100 KM, te je ova vlada pred sebe postavila cilj da gospodarstvo vrati tamo gdje pripada'', rekao je Novalić.

Odgovor na ovo pitanje je, kako kaže, težak radi disproporcije između ove dvije kategorije.

''Problem želimo riješiti zakonom o plaćama državnih korisnika i zakonom o doprinosima, koji je u završnoj fazi, i odnosi se na oba sektora'', poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

Podsjetimo, jučer je Novalić izjavio kako je prvi put, nakon rata, jedna vlada ozbiljno shvatila problem nezaposlenosti mladih i s programom od 50 milijuna KM, distribuiranih putem županijskih Zavoda za zapošljavanje, prikupila oko 6,5 tisuća prijava.

Ocijenio je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i obvezama, izuzetno predano radila u protekloj godini dana.

Poseban osvrt bio je na provođenje zadataka iz Reformske agende, usvojene 27. srpnja 2015. godine, a koja utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske reforme.

Kopirati
Drag cursor here to close