Uvezivanje staža radnika

Novalić tvrdi: Para nema; Nikšić: Para je bilo

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2015. u 13:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici bivših radnika poduzeća ''Krivaja'' Zavidovići koji su stekli uvjete za umirovljenje sastali su se danas s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem nakon što su više sati prosvjedovali pred zgradom Vlade FBiH ističući svoje probleme.

Oni traže uvezivanje staža i zbog toga su jutros došli u Sarajevo.

Željeli su, kažu, podsjetiti na obećanje Vlade u ranijem sazivu, da će im staž biti uvezan nakon prodaje ''Krivajine'' imovine.

Bivše radnike na sastanku je predstavljao Nisvet Muratović, a novinarima je po završetku kazao da je optimističan i da se nada da će premijer Novalić početi riješavati probleme.

''Vidim nekakav pomak i volju premijera. Nije znao za Ugovor o statusu uposlenika IP ''Krivaje'' između Sindikata poduzeća, Federalne vlade i Ortačke grupe koji je potpisao bivši premijer Nermin Nikšić. Rekao je da smo mi prioritet i da će radnicima staž biti uvezan sukcesivno'', rekao je Muratović.

On je dodao da im je obećano da će do 10. lipnja biti osigurana sredstava za uvezivanje staža.

''U novom proračunu nisu planirana sredstva za umirovljenje, ali rečeno nam je da će biti izvršen rebalans'', istaknuo je.

Naveo je da je za samo četiri mjeseca 2015. godine više od 20 radnika steklo uvjete za umirovljenje.

Radnicima "Krivaje" na prosvjedima ispred Vlade FBiH pridružili su se i radnici poduzeća Pretis Tools, nekadašnjeg pogona Alatnice iz Vogošće i Hidrogradnje.

Bivši federalni premijer, Nermin Nikšić, kaže da je u Proračunu FBiH za 2015. godinu na poziciji Ministarstva industrije, energetike i rudarstva predviđeno 1.200.000 KM za umirovljenje, odnosno uvezivanje radnog staža radnicima.

''Nije napisano da je za Krivaju, ali je to namjena uvezivanja radnog staža radnika u ovakvim slučajevima poput Krivaje. Koliko znam Ministarstvo je program završilo i ono bi trebalo čekati na mišljenje Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva financija te bi se moglo razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH'' izjavio je Nikšić komentirajući današnji sastanak federalnog premijera, Fadila Novalića i predstavnika radnika "Krivaje" na kojem je, između ostalog, rečeno da u ovogodišnjem proračunu nisu planirana sredstva za umirovljenje radnika ove kompanije.

Nikšić kaže da je „prilikom primopredaje premijeru Novaliću skrenuo pažnju na činjenicu da je prethodna Vlada okončala proces donošenja odluke, čime se trebalo isplatiti 200.000 KM preko resornog ministarstva i trezora“.

''To samo nije bilo moguće zbog odluke o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine'', kazao je Nikšić.

Bivši radnici Krivaje su jutros prosvjedovali ispred Vlade FBiH, jer traže uvezivanje staža, a što im je kako kažu prethodna Vlada obećala da će se dogoditi nakon prodaje ''Krivajine'' imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close