CBBiH

Novac oštećen u poplavama će se moći zamijeniti bez naknada

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2014. u 11:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u skladu s aktima kojima je reguliran rad s gotovim novcem, vršit će zamjenu novca KM oštećenog u poplavama kao i do sada, u punom iznosu, bez naknada i posredstvom komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini.

Iz CBBiH navode da je elementarna nepogoda koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu dovela do toga da je dio novca KM, koji se nalazio u opticaju u poplavljenim područjima, oštećen direktnim utjecajem u kontaktu s vodom ili vlagom.

Navode da će vršiti zamjenu oštećenog novca KM koji se nalazio u posjedu komercijalnih banaka u bankomatima, poslovnicama, trezorima ili u posjedu ostalih pravnih i fizičkih osoba, bez naknada i posredstvom komercijalnih banaka u BiH.

Komercijalne banke dužne su, u skladu s aktima CBBiH, od građana Bosne i Hercegovine primati oštećeni novac KM, odnosno izvršiti zamjenu za novac podoban za opticaj.

Prilikom predaje novca KM oštećenog uslijed poplava na zamjenu u Centralnu banku Bosne i Hercegovine, komercijalne banke su obavezne novac prethodno očistiti i dezinficirati, osušiti ukoliko je potrebno, te prebrojati i pakirati u skladu s aktima CBBiH kojima je reguliran rad s gotovim novcem KM.

U skladu sa Zakonom, CBBiH ne vrši zamjenu oštećenog stranog novca, ali građani zamjenu tog novca, kao i do sada mogu vršiti posredstvom komercijalnih banaka u BiH, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close