Ekološki osviješteni

Nizozemska u potpunosti zabranjuje plastične vrećice u trgovinama

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2015. u 15:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Nizozemskoj će od početka naredne godine biti zabranjena upotreba besplatnih plastičnih vrećica, javlja Anadolu Agency (AA).

Podtajnica Ministarstva za infrastrukturu i okoliš Nizozemske Wilma Mansveld je izjavila da će u okviru borbe protiv zagađenja okoliša od 1. siiječnja 2016. godine u toj zemlji biti zabranjena upotreba besplatnih plastičnih vrećica u trgovinama.

Istaknula je da plastične vrećice nanose štetu okolišu napominjući da potrošaći također podržavaju zabranu.

Ipak, plastične vrećice će biti dozvoljene samo u slučajevima u kojima su neophodne radi sigurnosti hrane.

Nizozemski mediji navode kako se u toj zemlji oko osam milijardi plastičnih vrećica godišnje baci u smeće koje onda nanosi štetu ljudskom zdravlju i okolišu.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini  u siječnju 2014. godine donesena je Uredba o naknadama za plastične vrećice. Visina naknade trgovcima za stavljanje u promet plastične vrećice iznosi 0,05 KM po komadu, odnosno 50,00 KM po jednom pakiranju od 1.000 komada plastičnih vrećica.

''U BiH se godišnje potroši više od milijardu plastičnih vrećica i velika većina završi odbačena u prirodi'', naveo je tada za medije Siniša Bencun, projekt menadžer Centra Civilnih inicijativa.

 No, potrošnja se smanjila uvođenjem naplate plastičnih vrećica u pojedinim trgovačkim lancima.

Statistike iz BiH pokazuju da prosječan kupac mjesečno dobije 25 plastičnih vrećica, a da ih uopće i ne zatraži. Zbog toga je po problemu zagađenosti plastičnim vrećicama, naša zemlja vodeća u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close