Hladni radijatori

Ništa od centralnog grijanja u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 08. 10. 2015. u 07:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako danas stvari stoje, ne postoje niti najmanje realne mogućnosti niti da se ove godine počne s pružanjem usluga centralnog grijanja građanima Mostara'', rekao je za Bljesak.info Andrija David Škobić, stečajni upravitelj Toplana Mostar.

Jedan od razloga je taj što su Toplane odavno u stečaju, a prema Škobićevim riječima zbog zastarjele tehničko-tehnološke opreme i prije svega problema vezanog za vlasništvo nad imovinom Topana koje nije regulirano u zemljišnim knjigama od centralnog grijanja uskoro još neće biti ništa.

Naime, prije rata Javno poduzeće Toplane sa sedamnaest kotlovnica osiguravalo je grijanje za preko šest tisuća stanova. Danas su te iste kotlovnice najvećim dijelom uništene i zapuštene, a radijatori koji su bili postavljeni po stanovima većinom su uklonjeni.

Toplane su nakon rata podijeljene na dva poduzeća, jedno na lijevoj, jedno na desnoj obali Neretve. Centralno grijanje pošteno je u rad pomoću dvije kotlovnice u Zagrebačkoj ulici i Ulici Stjepana Radića, međutim nakon jedne sezone je isključeno dijelom i zbog neplaćanja građana.

Kako stvari stoje, potrebni su milijuni da Mostar dobije centralno grijanje i prestane biti jedini grad u BiH koji ga nema. Osim novca potrebna je i volja i želja građana, koju sada mnogi ne pokazuju.

Naime, po zakonu EU o korištenju toplotne energije potrebno je osigurati nove instalacije u stanovima, a to nikako nije moguće bez suradnje potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close