Ali poštuje zahtjeve

Nikšić: Povećanje mirovina u ovom tenutku nije realno

Gospodarstvo / Flash | 19. 08. 2014. u 16:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zahtjeva umirovljenika za novo povećanje mirovina, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je u izjavi za medije danas kazao da je Vlada do sada već dva puta povećala mirovine i da bi bio sretan da se stvore pretpostavke da se to ponovo uradi.

No, ističe da to u ovom trenutku nije realno.

''Objektivno, u ovom trenutku to nije realno. Pogotovo imajući u vidu činjenicu onoga što nas je zadesilo stanje prirodne nepogode koje je jako utjecalo na gospodarske aktivnosti. Smanjenje gospodarske aktivnosti je i smanjivanje prihoda, što izvjesno djeluje i na fondove'', kazao je Nikšić.

Dodao je da se u ovom trenutku bore da osiguraju sredstva "kojim pokušavamo da zadržimo mirovine na ovom nivou", a danas je uplaćena jedna tranša prema Fondu mirovinsko-invalidskog osiguranja, na osnovu rebalansa proračuna.

''Poštujem zahtjeve umirovljenika i situaciju u kojoj se nalaze. Ali oni koji su realni će reći da je ovo Vlada koja je prema njima pokazala izuzetan stepen razumijevanja'', naglasio je Nikšić.

Podsjetio je da ne treba zaboraviti da oko 200.000 umirovljenika imaju plaćenu subvenciju električne energije što je rezultat rada Vlade.

Ponovio je da povećanje mirovina u ovom trenutku nije realno, ali hoće li ga biti u narednom razdoblju ostaje da se vidi.

''U svakom slučaju s njima ćemo kao i do sada otvoreno razgovarati i poštovati njihove zahtjeve'', kazao je federalni premijer.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić za Dnevni avaz je rekao kako traže hitno povećanje mirovina za pet posto zbog izuzetno teškog materijalnog položaja.

Uz to, umirovljenici traže i efikasnije zapošljavanje radnika, te agresivniju borbu protiv rada na crno.

"Naša populacija sada živi teže nego prije pet godina. Zona siromaštva je povećana sa 75 na 80 posto. Zahtijevamo i da se mirovine isplaćuju u što kraćem roku", rekao je Omerefendić i dodao kako od od 388.000 umirovljenika u FBiH 230.000 živi ispod svakog minimuma ljudskog dostojanstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close