Razgovori

Nijemci će podržati energetske projekte u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2016. u 17:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se u utorak s direktorom Ureda Njemačke razvojne banke (KfW) u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i projektnom koordinatoricom za energiju Jasminom Salihagić.

Ministar Džindić je predstavnike ove banke upoznao da će u narednom razdoblju biti sačinjena lista od 100 projekata gdje će biti definirani prioriteti, kako za Federaciju, tako i za cijelu BiH, a ona će biti dostupna na web stranici Vlade Federacije BiH.

Direktor Schmidt-Rosen predstavio je ministru Džindiću tekuće, ali i planirane aktivnosti ove banke u BiH za koje je osigurano 300 milijuna eura. Aktivnosti se posebice temelje na promociji obnovljive energije i energetske efikasnosti, te na projektima u suradnji s tri elektroprivrede u BiH. Bilo je riječi i o kapitalnim projektima - izgradnji vjetroparkova Podveležje i Mesihovina, te HE 'Janjići' i HE 'Kovanići'.

"Nova uprava Elektroprivrede HZHB Mostar obećala je nastavak projekta crpne hidroelektrane 'Vrilo' vrijednog 100 milijuna eura", rekao je Schmidt-Rosen.

Bilo je riječi i o iskustvima kada je riječ o energetskom sektoru u Njemačkoj i šta bi se od toga moglo iskoristiti u BiH, posebice vezano za trenutna događanja na tržištu električne energije. Ministar Džindić je izrazio nadu da će uskoro biti usvojen Zakon o energetskoj efikasnosti, što je u skladu sa implementiranjem obveza iz 3. energetskog paketa, priopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close