zemljopisna segregacija

Ni Z od zdravstvenog: Agonija zaposlenika Željeznica FBiH u HNŽ se nastavlja

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2015. u 13:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci smo svakodnevnih apsurda u kojem živimo, piše čitatelj portala Bljesak.info, pa tako možda i ne bi trebalo čuditi da nezaposleni mogu ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje preko Zavoda za zapošljavanje, a zaposleni u Javnom poduzeću ŽFBiH to ne mogu i to kao po nekoj zemljopisnoj segregaciji samo oni koji stanuju na području HNŽ.

''Zaposlenici Željeznica FBiH ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravno na zdravstveno osiguranje jer je 'bog zdravstva' u HNŽ -u odlučio da njih 700 (kada to pomnožimo s brojem članova obitelji koji preko istih ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje dobijemo cifru između 1000-1500 osoba), nemaju pravo na zdravstveno osiguranje iako Željeznice FBiH ispunjavaju svoje obveze prema Zavodu'', piše čitatelj.

Pojašnjavajući situaciju, čitatelj navodi kako u Zavodu za zdravstveno osiguranje problem vide u neizmirenom dugovanju iz ranijih godina. Uzrok nastalih poreznih dugovanja je neispunjavanje obveza Vlade Federacije BiH prema Željeznicama FBiH, prije svega, neprovođenje Zakona o financijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe obveze uplate svih doprinosa, zdravstvenog, socijalnog i mirovinskog osiguranja za razdoblje od 01.01.2008. do 31.12.2012. godine.

''Zaposlenici su očajni, plaćaju najobičnije preglede, nalaze, porođaje, skupe operacije, nitko im ne snosi troškove. Zaposlenicima u nekim ambulantama odbijaju preglede jer zdravstvene knjižice nisu ovjerene od kolovoza 2014 godine, uz obrazloženje kako nemaju mogućnost da im za naplaćenu uslugu izdaju fiskalni račun, što su prema Zakonu dužni učiniti. Zaposlenici uzalud mašu zdravstvenim knjižicama u kojima su prema navedenom nepotrebno 'lijepljene' markice koje su uredno naplaćene i na koje će se opet krajem godine apelirati, a rješenja nema'', piše čitatelj, navodeći kako se i Vlada i Željeznice ograđuju.

''Svi se ograđuju da sporni dug nije njihov, veoma je blaga reakcija razjedinjenih Sindikata, a zaposlenici su prepušteni sami sebi i to samo u HNŽ-u'', piše nam čitatelj navodeći kako bi u nekim normalnim društvima netko morao i odgovarati zbog uskraćivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje.

''Mi smo daleko od toga, sve se svodi na stihove jedne pjesme '..ovo je južna pruga, ni ljubavi, ni druga…''', zaključuje naš čitatelj.

Kopirati
Drag cursor here to close