Pripreme za radove

Nevesinje: Za godinu dana se očekuje izgradnja prvog vjetroparka u BiH

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2014. u 16:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja prvog vjetroparka u BiH na planini Trusini, kod Nevesinja, u koju će britanska kompanija "Kermas" uložiti oko 150 milijuna maraka, trebalo bi da bude završena i puštena u rad u studenom sljedeće godine, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

Naime, u narednih mjesec dana bi trebali bi biti parafirani ugovori o kupovini najsuvremenije opreme i o priključku na mrežu, a u rano proljeće će biti nastavljeno sa građevinskim radovima, koji bi, prema najavama, trebali biti završeni tijekom studenog naredne godine.

Inače, Vlada RS je na prijedlog Komisije za koncesije RS, na jednoj od posljednjih sjednica, dala suglasnost da firma "Kermas" postane većinski vlasnik udjela u koncesionom poduzeću "Eol prvi" iz Nevesinja, koje je nositelj projekta, čime su stvoreni uvjeti da se počne s realizacijom investicije izgradnje prvog vjetroparka u RS i BiH.

Zlatko Mandžuka, direktor firme "Eol prvi" iz Nevesinja, rekao je da se sadašnje aktivnosti odnose na završne pregovore s proizvođačem opreme, odnosno vjetroagregata i opreme za izgradnju priključka na mrežu. "Očekujemo da će ugovor o kupovini opreme i ugovor o izgradnji priključka na mrežu, čija je zajednička vrijednost oko 120 milijuna maraka, biti potpisani do 15. siječnja ili u roku od narednih mjesec dana", rekao je Mandžuka i dodao da će ovi ugovori biti potpisani u Nevesinju, gdje se i nalazi sjedište koncesionara "Eol prvi".

Što se tiče izbora opreme, Mandžuka je rekao da se "Eol prvi", kao nositelj koncesije, opredijelio za turbine najvećeg svjetskog proizvođača, danskog "Vestasa". Kako je istaknuo, ugovor o priključku na mrežu, kako očekuju, potpisat će sa domaćom firmom specijaliziranom za poslove ove vrste.

Prema njegovim riječima, "Elektroprenos BiH" im je u realizaciji ovog projekta velika pomoć i stručna podrška.

"Nedavno smo im dostavili projekat dalekovoda na reviziju, a isto će biti urađeno i s projektom izgradnje trafo-stanice. 'Elektroprenos BiH' će biti i nadzorni organ prilikom gradnje priključka vjetroparka Trusina na postojeću prijenosnu mrežu", rekao je Mandžuka i dodao da očekuju da ugovor o priključku na mrežu potpišu s "Elektroprenosom BiH" najkasnije do kraja ovog mjeseca. S obzirom na specifičnu prirodu vjetroparka kao energetskog postrojenja, Mandžuka je kazao da su građevinski radovi svega oko deset posto investicije.

"Zbog klimatskih uvjeta na Trusini, gdje je nadmorska visina 1.000 metara, nova građevinska sezona će početi krajem ožujka iduće godine. Građevinski radovi će se izvoditi tijekom razdoblja od pet mjeseci i to će biti dovoljno da se vjetropark Trusina otvori i počne s radom tijekom studenog iduće godine", kazao je on. Pored toga, ističe da će u građevinske radove biti uključena jednim dijelom i lokalna građevinska operativa.

Mandžuka je ponovio da je strateški partner za izgradnju vjetroparka firma "Kermas", u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je sa naših prostora. Ova kompanija, koja se, pored ostalog, bavi i energetikom, posluje u više zemalja svijeta, te se njena vrijednost procjenjuje na više od 1,5 milijardi eura.

Naime, vjetropark Trusina će proizvoditi godišnje, kako se očekuje, oko 160.000 megavat-sati struje, što u prijevodu znači da će prvi vjetropark u RS opskrbljivati oko 40.000 domaćinstava, ili grad sa oko 160.000 ljudi.

Inače, Vlada RS je firmi "Eol prvi" u listopadu 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalirane snage od 51 megavat. Visina vjetroturbina bit će 84 metra s promjerom krilnog rotora od 112 metara. U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine, kao najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana navedena je upravo istočna Hercegovina, odnosno prostor od Kalinovika do Trebinja.

U općini Nevesinje, na čijem području će se i nalaziti ovaj vjetropark, kazali su da bi izgradnja vjetroparka mogla biti pokretač razvoja gospodarstva u ovoj općini, te da se nadaju zapošljavanju gospodarskih subjekata u izgradnji tog vjetroparka, ali i novim radnim mjestima. Oni su izrazili nadu da će ovaj veliki projekat u rokovima biti stavljen u funkciju, prenijele su 'Nezavisne'.

Kopirati
Drag cursor here to close