Prvi zavod

Nema više korupcije: Zavod zdravstvenog osiguranja uvodi etičku liniju

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2014. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukacijom djelatnika Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije od strane Net Colsantinga, Zavod je ispunio i posljednji preduvjet za uspostavu antikorupcijskog sustava Etička linija.

Kako je priopćeno, nakon Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH te Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i općine Tuzla Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ je prvi Zavod u BiH koji uvodi Etičku liniju kao još jedan mehanizam u zaštiti od eventualne korupcije i nepravilnosti u radu.

Prije početka edukacije, u uvodnom govoru, direktor Zavoda Rade Bošnjak upoznao je predstavnike Net Cousaltinga kako je u posljednjih nešto više od godinu dana Zavod formirao i u praksu uveo Sektor kontrolinga, Ured interne revizije, Sustav upravljanja kvalitetom, Sustav upravljanja rizicima te Plan integriteta i Akcijski plan za borbu protiv korupcije.

''Čvrst stav rukovodstva Zavoda kako stopa tolerancije na korupciju i nepravilnosti u radu mora biti na nultoj razini, bili su presudni da Upravno vijeće Zavoda donese Odluku o uvođenju Etičke linije u ZZO HNŽ'', navodi se u priopćenju Zavoda.

Bojan Bajić, direktor kompanije Net Coulsalting, djelatnicima Zavoda pojasnio je sustav Etičke linije, njegovu povjerljivost, sigurnost i anonimnost.

''Uvođenje ovog sustava ima za cilj stalno jačanje ispravnosti poslovanja, prevenciju koruptivnih radnji na način da osiguranicima i poslovnim partnerima, uz potpunu sigurnost, daje mogućnost anonimne prijave svake uočene nepravilnosti u radu, prekršaja ili koruptivne radnje'', navedeno je u priopćenju.

Prijavljenim nepravilnostima, kako se navodi, bavit će se posebno educirani povjerenici za nepravilnosti čija je ključna odgovornost istražiti navode iz prijave koja ni na koji način ne može biti korigirana ili izbrisana, štititi identitet prijavitelja i povjerljivost podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close