EUropa predlaže

Ne može preko noći, ali postoji plan za rast i zapošljavanje

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2014. u 10:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko ne vjeruje da ekonomija može biti oporavljena preko noći, ali Sporazum za rast i zapošljavanje - koji je rezultat opsežnog procesa konsultacija - odražava ogromni konsenzus o koracima koji se moraju poduzeti'', navodi Delegacije Europske unije u BiH predstavljajući nedavno objavljeni "Sporazum za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini".

Riječ je o, kako se naglašava, pragmatičnom i nestranačkom programu čiji je cilj brz ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Sporazum predlaže smanjenje državnih odbitaka od bruto plaća, povećanje novih radnih mjesta pojednostavljenjem pravila za zapošljavanje, osiguravanje više investicija u bh. radna mjesta, te smanjenu i transparentniju birokraciju, kao i efikasniju, učinkovitiju i pravedniju politiku socijalne zaštite.

''To može izgledati kao težak zadatak, ali proces identifikacije strateških problema u ekonomiji koji vodi EU, i predlaganje načina rješavanja svakog od tih problema, okupio je izvanredan spektar iskustava'', navodi Delegacije EU i podsjeća kako je "Forum za prosperitet i zapošljavanje" sazvan krajem svibnja ove godine.

Okupio je predstavnike vlasti, poslovne zajednice i radnike, kao i međunarodne i domaće ekonomske stručnjake i građane BiH koji imaju uvid u vođenje poslova i stvaranje radnih mjesta. U okviru inicijative Foruma provedena je jedna od najopsežnijih i najenergičnijih konsultacija o ekonomskoj reformi ikada u Bosni i Hercegovini.

''Nakon listopadskih izbora vlasti bi trebale implementirati šest prioritetnih reformskih mjera'', navodi Delegacije EU i podsjeća kako su ih prihvatili MMF, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvoj i Europska unija, koji već imaju spremne planove za pružanje podrške u implementaciji tih mjera, kao i financijsku pomoć za ublažavanje bilo kakvih kratkoročnih poteškoća.

''Mnogi građani bi digli ruke pitajući se ima li još jedna inicijativa za ekonomsku reformu bilo kakve realne šanse za poboljšanje stanja na terenu. Zagovornici Sporazuma, međutim, ističu da je ova inicijativa nestranačka; da je pragmatična; i ta poruka je prenesena građanima kroz najširu moguću diskusiju uključujući sve segmente života'', navodi Delegacija EU i napominje kako je riječ o sporazumu a ne o nametanju.

''Ovo je Sporazum, dogovor, nije nešto nametnuto „odozgo“, a to, pored sadržaja samih prijedloga, predstavlja vrlo dobar argument za podršku naroda'', priopćeno je iz Delegacije EU.

Kopirati
Drag cursor here to close