Warren Buffett

Ne bi bilo loše da Grčka napusti eurozonu

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2015. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Warren Buffett, američki investitor i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, izjavio je u utorak da bi izlazak Grčke iz eurozone mogao biti konstruktivan za taj blok.

''Ako Grčka napusti eurozonu, to možda ne bi bilo loše za euro'', kazao je Buffett za televiziju CNBC. Pojasnio je da bi to moglo navesti članice eurozone da postignu bolji dogovor o fiskalnoj politici.

Uz Grčku, ni mnoge druge članice eurozone ne poštuju fiskalna pravila o budžetskom deficitu i javnom dugu.

''Ako svi shvate da pravila nešto znače i ako članice eurozone dođu da općeg dogovora o fiskalnoj politici, to bi mogla biti dobra stvar'', rekao je Buffett, koji je u 50 godina, koliko je na čelu kompanije Berkshire Hathawaya, od male tekstilne firme u problemima stvorio konglomerat koji danas vrijedi više od 300 milijardi dolara.

Osim na dužničke probleme Grčke, koji bi je mogli dovesti do bankrota i izlaska iz eurozone, Buffett se osvrnuo i na situaciju u SAD-u.

Američka centralna banka Fed priprema se za povećanje kamatnih stopa, dok Evropska centralna banka (ECB) vodi izuzetno labavu monetarnu politiku, zbog čega dolar već mjesecima jača u odnosu na euro. Pritom cijene evropskih dionica snažno rastu, a američkih stagniraju, dok se kamate u eurozoni kreću na rekordno niskim razinama.

Na pitanje novinara što bi učinio da je na čelu Feda, Buffett je kazao kako ne bi značajnije povećao kamate.

''Ekonomska situacija je prilično dobra, ali brinulo bi me što će biti s tijekom kapitala ako značajnije povećam kamate, dok su u Europi kamate negativne'', istaknuo je Buffett.

Kopirati
Drag cursor here to close