Care samo pare

Na uvozu robe iz Kine utajili 4 milijuna eura poreza

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2015. u 14:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri osobe uhitila je u četvrtak policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su utajili porez preprodajom robe nabavljene u Kini, a procjena je kako je državni proračun na taj način oštećen za više od četiri milijuna eura.

Tužiteljstvo BiH, koje vodi istragu o ovom slučaju, objavilo je kako su po njegovu nalogu pretrage i uhićenja provedeni na području Banje Luke, Laktaša i Srebrenika.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je kako su četvorica uhićenih iz Kine uvozili različitu robu koju su potom knjižili na fantomske tvrtke kao porezne obveznike.

U stvarnosti je uvezena roba predavana kineskim državljanima koji se bave prodajom na području BiH. Većina te robe preprodana je na tržnici "Arizona" kod Brčkog. Na taj je način izbjegnuto plaćanje poreza na dodanu vrijednost u iznosu od najmanje 8,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Policija je tijekom pretrage objekata koje su koristili uhićeni zaplijenila poslovnu dokumentaciju koja će biti iskorištena u daljem kaznenom postupku, prenosi Hina. Svi uhićeni su nakon kaznene obrade predani Tužiteljstvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close