Neimaština

Na rubu siromaštva živi polovica stanovništva izvan EU

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2014. u 17:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema izvještaju Eurostat-a, oni koji ne spadaju u građane zemalja Europske unije, su pod velikom prijetnjom od društvene isključenosti i izloženi su riziku od siromaštva, prenosi agencija Anadolija (AA).

Izvještaj koji je objavljen danas navodi da je u 2013. godini skoro polovica onih koji nemaju nacionalnost zemalja Europske unije, 48,7 posto njih, a koji su stariji od 18 godina, izložena riziku od socijalne isključenosti i siromaštva u usporedbi s onim građanima koji uživaju državljanstvo zemalja članica EU.

Samo 22,8 posto građana EU izloženo je riziku siromaštva.

Jedan od pet građana koji nemaju državljanstvo neke od zemalja EU nije u mogućnosti platiti račune, ugrijati kuće, niti uzeti tjedni odmor, navodi Eurostat.

Obrativši se na četvrtom godišnjem sastanku Europske platforme protiv moći i socijalne isključenosti u Bruxellesu, Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta je istakao da "strategija Europa 2020 za cilj ima da u zemljama EU najmanje 20 milijuna ljudi oslobodi siromaštva i socijalne isključenosti".

"Danas, kada se krećemo ka obilježavanju pola prijeđenog puta ka cilju ove strategije, postotak siromašnih ostaje nepromijenjen, 25 posto građana EU je pod rizikom da postane siromašno. To je prokleta realnost koju nam je kriza ostavila. To je realnost s kojom se hitno svi trebamo uhvatiti u koštac na državnom i na razini Europe", naveo je Schulz.

Građani koji ne spadaju u EU, a koji žive u Grčkoj, Belgiji i Španjolskoj, bili su najugroženiji u 2013. godini. Više od polovice njih, starosne dobi iznad 18 godina, izloženo je riziku od siromaštva.

Točne brojke koje Eurostat navodi su: 72,1 posto u Grčkoj, 68,4 posto u Belgiji i 59,5 posto u Španjolskoj.

Izvještaj je objavljen u trenutku zategnutih ekonomskih tenzija u Europskoj uniji. Euroskeptici pokušavaju srušiti izvršno tijelo EU, Europsku komisiju predvođenu Jean-Claude Junckerom, koji je bio premijer Luksemburga kada su stotine velikih korporacija uključujući Pepsi, IKEA-u i FedEx, navodno obavile tajne dogovore o porezima.

Junckerova komisija planira osigurati investicijski paket vrijedan 300 milijardi dolara kako bi podržala investicije u Europskoj uniji.

Najmanje 100.000 radnika prosvjedovalo je protiv mjera štednje u Bruxellesu početkom studenog, nakon što je vlada Belgije javila da će starosnu granicu za ostvarivanje prava na mirovinu podići sa 65 na 67 godina do 2030. i prisiliti dugoročno nezaposlene da rade u njihovu korist.

Kopirati
Drag cursor here to close