Divlje tržište

Na bh. tržištu 374.200 nepropisnih artikala

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2017. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin izjavio je danas da je ključni problem funkcioniranja tržišta u BiH nepostojanje kvalitetnog zakonskog okvira za njegovu kontrolu.

"U Vijeću ministara postoji Nacrt zakona o nadzoru nad tržištem u BiH, koji je još prošle godine trebao da ugleda svjetlo dana, ali se, nažalost, to nije desilo", rekao je Golijanin na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je upozorio da je ova agencija na tržištu BiH uočila veliki broj nekvalitetnih proizvoda, poput igračaka i bicikala za djecu, skejtborda, električnih grijalica, stolnih lampi i drugih proizvoda, piše Srna.

Čak 374.200 kontroliranih artikala, ističe on, bilo je neusklađeno sa propisanim zahtjevima.

"Od ukupnog broja neusklađenih proizvoda poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa uskladili 366.920, a sa tržišta BiH povučeno je 7.271 proizvoda, od čega je 4.854 uništeno", precizirao je Golijanin.

Prema njegovim riječima, oko 79 posto neispravnih i nesigurnih proizvoda dolazi iz Kine i Turske.
Golijanin je istaknuo značaj komunikacije između ove agencije, inspektorata i carine na svim nivoima vlasti u BiH, što je neophodno za bolje funkcioniranje tržišta i zaštitu potrošača u BiH.

On dodaje da je Agencija za nadzor nad tržištem BiH od Ureda za reviziju poslovanja institucija BiH dobila pozitivna mišljenja i da je među prvim institucijama odgovorila na 28 pitanja iz Upitnika Europske komisije koja se odnose na njenu nadležnost, posebno kada je riječ o oblasti slobode kretanja robe i zaštite potrošača.

Pomoćnik direktora agencije Samir Bekto rekao je da je nivo nesigurnosti proizvoda u BiH približno jednak onome u EU.

"Na svim tržištima postoje i pošteni i nepošteni proizvođači", upozorio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close