Problemi radnika

Mišić: Oko 80 000 radnika u RS ne prima redovito plaću, a isto toliko ih radi '' na crno''

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2014. u 08:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić izjavila je u Narodnoj skupštini RS-a da u mjerama ekonomske politike nema rješenja za oko 80.000 radnika koji imaju problem s redovnom isplatom plaća i uplatom doprinosa, pa čak i po nekoliko godina.

''To je problem i u nekim javnim poduzećima'', ustvrdila je Mišić u obraćanju zastupnicima u entitetskom parlamentu koji razmatraju mjere ekonomske politike za 2015.godinu.

Vlada je, kaže, morala “podvući crtu” i riještii ovo pitanje. Mišić je ukazala i da između 60.000 i 80.000 radnika u RS-u radi "na crno”.

''Stoga RS u svojim fondovima gubi oko 237 milijuna KM, koji ostanu u džepovima onih koji ne isplaćuju zarade radnicima i ne uplaćuju doprinose'', rekla je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Tvrdi da ni u ovoj ekonomskoj politici taj problem nije definiran kao ključno pitanje za rješavanje u narednom razdoblju kroz rad Vlade i kontrolnih organa.

Navela je da ima oko 29 milijuna KM neisplaćenih prekovremenih radnih sati, a s tim novcem otvorila bi se brojna radna mjesta.

U obraćanju zastupnicima, Mišić je uslovila podršku predloženim mjerama ekonomske politike RS-a podrškom amandmanima na taj dokument koji su uložili sindikalci.

Također, ponovila je da novi zakon o radu neće dobiti podršku sindikata, ustvrdivši da je sadašnji zakon usklađen s europskim standardima, a neke odredbe je tek sada u svoj zakon ugradila susjedna Srbija.

''Sadašnji Zakon o radu u RS-a ne štiti neradnike', ustvrdila je ona i ponovila da nema potrebe za usvajanjem novog radnog zakonodavstva, jer sadašnji nije smetnja investicijama i novim radnim mjestima.

Na kraju izlaganja, Mišić je kazala i da u RS-u oko 11.000 radnika čeka na socijalno zbrinjavanje te da su za to potrebna veća sredstva iz proračuna.

U parlamentu RS-a je u toku obraćanje i drugih socijalnih partnera o predloženim mjerama ekonomske politike RS-a za 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close