prijedlog zakona

Milićević objasnila novi Zakon o porezu na dobit

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2016. u 16:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica financija Jelka Milićević obrazložila je pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o porezu na dobit. Ovaj zakon predstavlja jedan od reformskih zakona fiskalnog sustava Federacije BiH.

''Predloženim zakonom se proširuje porezna baza na dva načina, većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda, odnosno smanjenjem opsega porezno priznatih rashoda'', kazala je Milićević u današnjem obraćanju zastupnicima.

Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i unaprjeđenje rasta. Novim zakonom nastoje se zaštiti porezne osnovice, reducirati izbjegavanje porezne obveze i evazije kroz definiranje jasnih odredbi, te izmijeniti porezne poticaje sa obuhvatom svih gospodarskih djelatnosti. Također, donošenjem ovog zakona bit će izvršena harmonizacija sa drugim zakonima u FBiH

Ministrica Milićević je navela da se udio poreza na dobit u ukupnim javnim prihodima FBiH u razdoblju od 2008. do 2013. godine kretao od 2,3 do 3,8 posto, dok je regionalni prosjek udjela izravnih poreza u ukupnim javnim prihodima 17,5 posto.

''Povećanje udjela poreza na dobit u ukupnim javnim prihodima proračuna Federacije i županija predstavlja osnovu za mogućnost izmirivanja obaveze države, odnosno entiteta te formiranje strategije i ekonomskog rasta i razvoja'', rekla je Milićević.

Mali udjel poreza na dobit u ukupnim prihodima posljedica je i niske stope poreza na dobit od deset posto, dok je u državama unutar EU ta stopa od 20 do 33 posto. Stopa poreza na dobit i njegova fleksibilnost formiranjem porezne osnovice su obrnuto proporcionalne. Porez na dobit plaća se po stopi od 10 posto na osnovicu poreza na dobit koja je utvrđena u poreznom bilansu

''Tekst Nacrta zakona urađen je u suradnji i preporukama Međunarodnog monetarnog fonda u cilju proširenja porezne osnovice, smanjenja porezno priznatih troškova i odbitaka kroz ograničenja priznavanja rashoda u porezne svrhe'', kaže Milićević.

U nastavku sjednice zastupnici će se izjašnjavati o predloženih 15 amandmana na Prijedlog zakona o porezu na dobit.

Kopirati
Drag cursor here to close